Storm in Oost-Nederland: Windhozen veroorzaken enorme ravage, gewonden door omvallende bomen

Video | Overzicht stormschadeEen windhoos heeft dinsdagavond laat flink huisgehouden in delen van Emmeloord en Ommen.  Tientallen woningen en geparkeerde auto's raakten zwaar beschadigd. In Zwartsluis raakten vier mensen gewond nadat een aantal bomen terechtkwam op twee rijdende auto's.

De brandweer is urenlang bezig geweest met onder andere hoogwerkers om huizen en dakpannen veilig te stellen en straten vrij te maken. 

Zwartsluis

Op de N334 bij Zwartsluis zijn gisteravond vier mensen gewond geraakt nadat een aantal bomen waren omgewaaid door de harde wind en op twee rijdende auto’s terechtkwamen. Eén van de slachtoffers is naar het ziekenhuis gebracht.  De drie andere inzittenden hadden lichte verwondingen en zijn ter plekke door ambulancepersoneel behandeld.  Van de voertuigen is niets meer over.

Verhaal loopt door onder foto. 

Volledig scherm
In Zwartsluis viel een boom op een rijdende auto © Henry Wallinga

Vollenhove

Camping De Oldenhof in Vollenhove kreeg vannacht de volle laag. Campinggasten hebben noodgedwongen in het monumentale hoofdgebouw moeten overnachten. Eigenares Aafke Jongman: ,,Het is hier een groot drama. Ik ben nu gasten naar het station aan het brengen. Daarna zijn we druk met puin ruimen, er liggen allemaal bomen om.’’

Epse

Ook in Epse hebben veel bomen te lijden gehad onder de storm. Vooral aan Het Wansink in Epse afgewaaide takken en omgewaaide bomen.

Apeldoorn

Veel overlast van  de storm in woonwijk De Maten in Apeldoorn. Buurtbewoners spreken van een 'valwind’ die veel bomen heeft doen omvallen.  De gymzaal in de wijk is getroffen door een omgewaaide boom.  Fietspaden en wegen raakten versperd door afgebroken takken. Door de windstoten belandde een schutting en gemetseld muurtje boven op een auto.

Emmeloord

In de wijk de Erven in Emmeloord heeft een windhoos voor flinke schade gezorgd. Tientallen woningen raakten beschadigd. Ook werd een boom aan de Espelerlaan door de bliksem getroffen, waardoor de weg versperd werd. De windhoos trok in een rechte lijn van zuid-west naar noord-oost door Emmeloord. Dakbedekking- en pannen waaiden van de huizen, overkappingen en schuttingen werden vernield en vele takken en bomen lagen door de woonwijk heen. 

Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn er zeker 30 woningen en wat auto’s beschadigd geraakt. Ook hebben diverse huishoudens waterschade opgelopen. De brandweer is ‘s nachts urenlang bezig geweest met onder andere een hoogwerker om de huizen en dakpannen veilig te stellen en straten vrij te maken. Pas bij het opkomen van de zon konden de hulpverleners terug naar de kazerne.

Volledig scherm
Schade aan auto's in Emmeloord © GinoPress B.V.

Ommen 

Bewoners van de wijk Alteveer in Ommen  werden tijdens hun slaap opgeschrikt door een flinke windhoos.  Aan de Vermeerstraat raakte een deel van het dak van een woning los, wat daarna op een geparkeerde auto terecht kwam. Die raakte daardoor zwaar beschadigd. Ook liepen bedrijfspanden schade op en werden bomen geveld door de  extreme windstoten. Bij een rijtjeswoning op het noordelijke deel van de Jan Tooropstraat werden honderden dakpannen losgerukt door de wind, en kwamen met geweld terecht op tientallen geparkeerde auto’s. 

Naast gebroken ruiten hebben het merendeel van deze voertuigen diepe deuken, tot zelfs scheuren in carrosserie delen. Naast de dakpannen kwam ook een groot deel van de goot los. 

Volledig scherm
Een windhoos heeft huisgehouden in woonwijk Alteveer in Ommen, tientallen woningen raakten beschadigd © GinoPress B.V.

Kampen

Tussen Zwolle en Kampen is een afrastering weggewaaid en stonden koeien op het spoor, meldt ProRail. In Kampen werd een bedrijf op Haatlandhaven getroffen door een stroomstoring.  

Nijeveen

Aan de Nijeveense Bovenboer vlogen containers de lucht in en gingen bomen om.  Ook aan de Kolderveen ging het mis: hier bezweek een grote boom in de storm en beschadigde in zijn val een woning. Ook worden diverse bomen ontworteld. 

Raalte

In Raalte ging aan de Schouw een boom om door de storm. Die schampte langs een auto, maar zorgde niet voor grote schade. Enige meters verderop ging, terwijl de brandweer bezig was met opruimwerkzaamheden, een volgende boom om. Die versperde daardoor de toegang tot een woning. 

Lettele

In Lettele is een forse tak van een boom afgebroken en midden op een rijdende auto gevallen. Dit gebeurde op de Oerdijk, net binnen de bebouwde kom. De bestuurder kwam met de schrik vrij, maar zijn auto raakte wel flink beschadigd. De weg raakte door het ongeval volledig versperd en de brandweer is ruim een uur bezig geweest om de auto los te zagen en de weg weer vrij te krijgen. 

Volledig scherm
De schade aan de auto in Lettele. © News United / Rens Hulman
  1. Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercampings in Vechtdal

    Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercam­pings in Vechtdal

    Op kinderpornosites en -chatrooms had hij zich geprofileerd als iemand die voorkeur heeft voor meisjes tussen vijf en twaalf jaar oud. Maar dat Harry L. (57) afgelopen voorjaar op twee zogenoemde kindercampings in het Vechtdal zich op zijn zachtst gezegd verdacht gedroeg ten opzichte van meisjes, daar moet de rechtbank volgens hem geen kwaad achter zoeken. Hij was slechts op zoek naar een geschikte plek voor de caravan, of wilde gewoon een colaatje drinken.

Vechtdal