Volledig scherm
Het team van het Vechtdal College Ommen won de adviescompetitie. © Vechtdal College Ommen

Team van Vechtdal College Ommen wint competitie ‘Adviseurs van de Toekomst’

Leerlingenbureau Vecht4Space van het Vechtdal College Ommen is gisteren winnaar geworden van de competitie  ‘Adviseurs van de Toekomst’. Het team dankt de zege aan zijn advies aan Natuuractiviteitencentrum De Koppel over hoe dat zijn buitenterrein aan de Vecht beter kan inzetten voor zijn educatieprogramma. Ans Naber, directeur van De Koppel, reikte de grote beker uit.

Ruim 100 jongeren uit elf schoolklassen waren naar het provinciehuis gekomen om de partners van het programma Ruimte voor de Vecht te adviseren over actuele watervraagstukken. De leerlingen uit het voorgezet onderwijs uit het Vechtdal kropen de afgelopen maanden in de huid van een adviesbureau en gingen aan de slag voor echte opdrachtgevers.

Originele adviezen

Vraagstukken waarover de leerlingen zich bogen waren bijvoorbeeld:  ‘Ontwerp een dijk in stedelijk gebied met meer functies dan alleen het tegenhouden van water’, ‘Welke kansen biedt de Vecht om energie uit water te halen?’ of ‘Pas de verschillende mogelijkheden om een rivier meer ruimte te geven toe op de Vecht.’  Ze deden onderzoek, vormden een visie en mening en droegen oplossingen aan. Volgens de organisatie leverde dit stuk voor originele, inspirerende adviezen en campagnes op. De deelnemers kregen begeleiding van opdrachtgevers zoals waterschappen, provincie en gemeenten.

Pitchen

Tijdens de finale pitchten de jongeren hun adviezen. Dit deden zij aan de opdrachtgevers en partners uit het programma Ruimte voor de Vecht, onder wie gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Jan Uitslag uit Dalfsen en Herman Odink van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Een vakjury en het publiek kozen uiteindelijk de winnaar.

Vechtdal