Pand van het opgedoekte Dikken Transport in Nieuwleusen.
Volledig scherm
Pand van het opgedoekte Dikken Transport in Nieuwleusen. © Google Streetview

Transporteur Dikken uit Nieuwleusen moet alsnog ontslagvergoeding en pensioenpremies betalen

Het opgedoekte transportbedrijf Dikken uit Nieuwleusen moet de vijftien ontslagen medewerkers alsnog een ontslagvergoeding betalen. Daarnaast moet Dikken het Pensioenfonds voor het Wegverkeer alsnog een dikke 260 mille aan achterstallige premies betalen.

Dat blijkt uit twee vonnissen, van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Zwolse kantonrechter. De eigenaar, Dennis Dikken, besloot de onderneming vorig jaar plotseling op te doeken. In een briefje aan zijn ongeveer vijftien medewerkers liet hij op 1 juli vorig jaar weten dat hij hen een week later niet meer nodig had omdat hij de onderneming -vier verschillende BV's- zou liquideren. Ze moesten alle spullen -sleutels, vrachtwagens en andere zaken- van het bedrijf inleveren. De werknemers zouden nog salaris over juli ontvangen, maar moesten die dagen hun vakantiedagen maar opsouperen. 

Verkeerd

Die gang van zaken viel verkeerd bij werknemers, die zich overvallen en tekort gedaan voelden en de vakbond FNV inschakelden. Die vorderde Dikken een ontslagvergoeding te betalen aan de medewerkers. Dat weigerde de ondernemer, waarna een rechtszaak volgde. Vorig jaar al, oordeelde de kantonrechter in dat conflict dat de ontslagen werknemers recht hadden op een vergoeding wegens ‘onregelmatige opzegging van het dienstverband’ plus een ‘billijke vergoeding’. Het Hof heeft die uitspraak nu bekrachtigd. 

Achtergehouden

Ook het Pensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de Weg kreeg vorig jaar snel lucht van de plotselinge beëindiging van het bedrijf. Het fonds concludeerde dat Dikken wel de pensioenpremies van zijn chauffeurs had achtergehouden, maar die gelden vervolgens niet had afgedragen aan het pensioenfonds. Daarop heeft het Fonds, vorig jaar al, de Nieuwleusense transporteur voor de rechter gedaagd en beslag gelegd op goederen van Dikken. 

Betalen

De rechter heeft recent uitspraak gedaan. Dikken moet via zijn verschillende BV's een bedrag van ruim 260.000 euro aan achterstallige pensioenpremies betalen. Hij moet voorts van de rechter binnen een dikke week alle loon-, premie- en overwerkgegevens te verstrekken aan het pensioenfonds op straffe van een dwangsom van 200 euro per dag dat dat niet gebeurt. Dikken kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis. 

Vechtdal