De boerderij in De Krim waar bij een woningoverval de 82-jarige bewoonster 15 uur lang in een meterskast was opgesloten.
Volledig scherm
De boerderij in De Krim waar bij een woningoverval de 82-jarige bewoonster 15 uur lang in een meterskast was opgesloten. © 112 Hardenberg

Tweede verdachte (19) aangehouden voor wrede woningoverval op bejaarde vrouw (82) uit De Krim

De politie heeft een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige woningoverval op de 82-jarige Bettie, inwoonster van De Krim.  Eerder deze week werd een 43-jarige inwoner van Coevorden voor diezelfde brute overval aangehouden.

De tiener is dinsdagmiddag al aangehouden,  maar de politie  maakte de tweede arrestatie  in deze zaak zojuist bekend. De hoogbejaarde Bettie de Graaf-Alsema werd in december vorig jaar overvallen door twee mannen in haar woning aan de Kikkerveldweg. Ze werd door de overvallers bewerkt met een taser en vervolgens opgesloten in de meterkast. Pas de volgende morgen -vijftien uur later- wordt  Bettie uit haar benarde positie bevrijd als ze bezoek krijgt van haar vriendinnen van de volksdansgroep, waar ze die ochtend niet was verschenen. De twee bezorgde vrouwen hebben een reservesleutel waardoor ze hun vriendin konden bevrijden. Net op tijd. ,,Als zij niet waren gekomen had ze het waarschijnlijk niet overleefd”, liet politiewoordvoerder Sigrid Passchier eerder al weten.

Trouwring

De overvallers gingen er uiteindelijk met onder andere haar trouwringen en zitmaaier vandoor. Aan deze wrede overval werd meerdere malen uitvoerig aandacht besteed in opsporingsprogramma Opsporing Verzocht. Dit leverde tientallen tips op. ,,Mede hierdoor konden de twee aangehouden verdachten worden opgespoord”, aldus de politie, die meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uitsluit. Uit de anonieme tips blijkt namelijk dat er hoogstwaarschijnlijk een derde man bij de overval was betrokken. ,,Deze derde man was de chauffeur tijdens de overval’’, vertelde politiewoordvoerder Marloes Ballast vorige week bij opsporingsprogramma Opsporing Verzocht. 

Vechtdal