Volledig scherm
PREMIUM
Ommer verzetsgroep met pistolen en onderduikers op de foto tijdens picknick in de Wolfskuil. © Collectie Monique Bons

Unieke foto's strijdvaardig verzet Vechtdal

Bijzondere foto’s met een bijzonder verhaal. Zo omschrijft beheerder Harco Gijsbers van de ‘BeeldbankWO2’ van het NIOD foto’s van twee verzetsgroepen uit het Vechtdal. Na de bevrijding zijn vele Nederlandse verzetsgroepen gekiekt, in vol ornaat. Maar foto’s van illegale strijders in bezet gebied met wapens, onderduikers en geallieerde piloten zijn zeldzaam. 

Begrijpelijk, want zulke foto’s hadden de Duitsers kunnen gebruiken om complete groepen op te pakken, en konden ook familie en vrienden in gevaar brengen.

  1. Ommer oppositie wil vangrail in beruchte bocht Beerzerweg

    Ommer oppositie wil vangrail in beruchte bocht Beerzerweg

    In de beruchte bocht van de Beerzerweg in Ommen moet een vangrail worden geplaatst. Dat stelt VOV-raadslid Gerrit de Jonge, die schriftelijke vragen aan het Ommer college heeft gesteld naar aanleiding van meerdere ongevallen in de bocht van de Beerzerweg ter hoogte van de Zeesserweg en De Schammelte. Als hij vóór komende donderdag 18.00 uur geen antwoord krijgt van wethouder Leo Bongers dient hij die avond tijdens de raadsvergadering een motie in. Daarin draagt de Volkspartij Ommen Vooruit samen met de VVD, PvdA en D66 het college op een vangrail te plaatsen en het bebouwde-kombord te verplaatsen tot vóór de bocht.
  2. JOP bij sportpark Lemelerveld van de baan

    JOP bij sportpark Lemeler­veld van de baan

    De wethouder haalde bakzeil met het collegevoorstel, ondanks het feit dat dat dat er kwam op initiatief van een dertigtal jongeren zelf. Die vroegen erom, wezen een geschikte locatie aan en gingen zelf in gesprek met de omwonenden en enkele sportverenigingen. Uitslag zelf ging eveneens om tafel met de sportclubs, maar het gespreksverslag was kennelijk te positief van toon. Want kort voor de besluitvorming in de gemeenteraad lieten de sportclubs weten dat ze een JOP niet zien zitten op die plek.

Vechtdal