Volledig scherm
De kraanvogel in het weiland. Foto: Jan Slagers

Vogelaars vergapen zich aan jonge kraanvogel in weiland

ANERVEEN - Waarneming van een jonge kraanvogel heeft flink wat vogelaars naar de grens van Ane en Anerveen gelokt.

Op de website Waarneming.nl zijn de afgelopen dagen meerdere meldingen gedaan van het foeragerende dier. De steltloper stapt in een weiland parmantig rond tussen een kleine tweehonderd zwanen; voor het merendeel grote wilde zwanen, wat knobbelzwanen en een paar kleine wilde zwanen, een in deze contreien eveneens niet vaak voorkomende vogel.

Vaker te zien
Johan Poffers uit Hardenberg is een van de vogelliefhebbers die de kraanvogel heeft gespot. Met dank aan collega-vogelaar Bert Stegeman uit Bruchterveld overigens. "Hij heeft mij opgehaald omdat ik revalideer van een knieoperatie. Ik ben niet zo mobiel", zegt Poffers. "Je ziet kraanvogels hier in de trekperiode steeds vaker, maar bijzonder is toch dat deze zo lang blijft hangen."

Poffers vermoedt dat het dier een trekkende groep is kwijtgeraakt. "Hij trekt nu op met allerlei soorten zwanen, foerageert op het weiland in Anerveen en brengt de nacht door in de en verderop gelegen vloeivelden."

Het gaat om een dit jaar geboren vogel. "Het dier is niet geringd waardoor we niet kunnen nagaan waar het vandaan komt. Het kan zijn van een richting Spanje trekkende groep uit Scandinavië, maar het is ook heel goed mogelijk dat het dier afkomstig is uit het Fochteloërveen bij Assen, red.) of de Engbertsdijksvenen (bij Kloosterhaar, red.)."

Naar het zuiden
Poffers verwacht dat de jonge kraanvogel binnenkort verder naar het zuiden trekt met andere kraanvogels. "In de buurt van Diepholz in Duitsland, tweehonderd kilometer hier vandaan, zitten er nog duizenden. Het is uitzonderlijk mooi najaarsweer geweest waardoor ze nog niet zijn vertrokken."

De kraanvogel is in ons land een doortrekker. De piek in de najaarstrek ligt normaal eind oktober, begin november. Maar de weersomstandigheden en het voedselaanbod hebben invloed op de vertrektijd naar het zuiden.

In 2001 werd in het Fochteloërveen een broedend paartje kraanvogels waargenomen. Daarna volgden meldingen over nestelende vogels in het Dwingelderveld (bij Dwingeloo) en de Engbertsdijksvenen. Ook in de rest van ons land duiken steeds vaker broedende paren op en het aantal kraanvogels neemt dan ook geleidelijk toe.

Het lijkt een beetje op een terugkeer van de kraanvogel in ons land, na eeuwen van afwezigheid.

Vechtdal