Volledig scherm
Tussen de bomen op de Lemelerberg wandelt deze zwartbonte koe. © Lidwien van de Wijngaert

Wie mist een koe? Op de Lemelerberg loopt er een

Tijdens haar wandeling op de Lemelerberg deed Lidwien van de Wijngaert vrijdagmiddag een bijzondere ontdekking: ze kwam een koe tegen, zomaar loslopend aan de rand van het natuurgebied, in de omgeving van de Oude Raalterweg en de Dalmsholterdijk bij Lemele.

De Lemelerberg is een gevarieerd natuurgebied, met veel hoogteverschillen, heidevelden met jeneverbessen, grove dennen, vliegdennen, eiken en zandverstuivingen. De heide wordt kort gehouden door schapen. En dus is die koe een vreemde eend in de bijt. ,,Gek gezicht zo tussen de bomen’’, schrijft Van de Wijngaert dan ook. ,,Die koe zag er niet ongelukkig uit maar misschien is toch iemand z’n koe kwijt?’’ Ze heeft ook melding gedaan bij de politie. Mogelijk is het dier uit een weiland ontsnapt. Of is de koe misschien een volgeling van koe Hermien, die anderhalf jaar geleden ontsnapte aan de slacht, wekenlang rondzwierf in bossen bij Lettele en nu haar dagen slijt in een Fries runderrusthuis.  

Volledig scherm
Lidwien van de Wijngaert maakte een screenshot van de plek op Google Maps waar ze liep op het moment dat ze de koe zag. © Screenshot Lidwien van de Wijngaert

  1. Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne
    PREMIUM
    video

    Droge zomers eisen tol onder lariksen op landgoed Junne

    Twee achtereenvolgende droge zomers eisen hun tol op landgoed Junne. Vooral de Japanse lariksen zuchten onder het tekort aan water. Veel lariksen op hoger gelegen delen van het bosrijke landgoed bij Ommen zijn door de droogte tijdens het groeiseizoen dood gegaan of verkeren in zeer slechte conditie. Daardoor worden ze vatbaarder voor de lariksbastkever en lopen ook gezonde lariksen gevaar te worden aangetast door dit knagend kevertje, dat vergelijkbaar is met de letterzetter die fijnsparren ruïneert.

Vechtdal