Volledig scherm
Met grote kranen worden de windmolens opgebouwd. © GinoPress B.V.

Windmolens in park Veenwieken zijn in aanbouw

Ze zijn vrijwel niet te missen, de twee enorme hijskranen in de weilanden van Stegeren, waar windpark De Veenwieken verrijst. Met deze kranen worden de verschillende delen van de windmolens op elkaar gezet.

Met de bouw van de eerste windmolen is inmiddels begonnen. Deze windmolen - nummer 1 - staat aan de noordkant van het windpark, vlak achter de stallen van Nature Porc aan de Verlengde Zestiende Wijk.  Er komen in De Veenwieken tien windmolens te staan met een ashoogte van 98 meter en een tiphoogte - het bovenste puntje van een wiek als deze recht overeind staat - van 149,5 meter. De molens zullen naar verwachting gezamenlijk zo’n 70 tot 75 miljoen kilowattuur per jaar gaan opleveren.  De afgelopen weken zijn de meeste onderdelen op de bouwlocaties aangekomen via de bijzondere transporten in de avond en nacht. 

Open dag

Nu de bouw van het windpark in volle gang is organiseren initiatiefnemers De Wieken en Pure Energie een open dag op de bouwterreinen. Op zaterdag 7 september zullen er rondleidingen worden gegeven over het windpark in aanbouw waarbij omwonenden en andere geïnteresseerden van dichtbij de windmolens in opbouw kunnen bekijken. Alle beschikbare 154 plekken bij de zeven rondleidingen waren binnen twee dagen vol. Direct omwonenden van De Veenwieken konden zich met voorrang aanmelden. 

  1. Gerben (61) sleurt gehandicapte Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’
    PREMIUM
    Video

    Gerben (61) sleurt gehandicap­te Tsjech van spoor in Ommen en krijgt erepenning: ‘Waar heb ik dit aan te danken?’

    Taxichauffeur Gerben van Dam (61) trok vorig zomer in Ommen de 23-jarige Lukas uit Tsjechië van het spoor, net voor de trein uit Zwolle hem zou verpletteren. Een heldendaad, hoewel Van Dam dat zelf in al zijn bescheidenheid anders ziet. Tot zijn grote verrassing werd hij vanochtend in het raadhuis van Ommen opgewacht door familie, werkgever, politici, pers en burgemeesters. En kreeg hij een erepenning. ,,Geweldig. Prachtig mooi.”

Vechtdal