Met grote kranen worden de windmolens opgebouwd.
Volledig scherm
Met grote kranen worden de windmolens opgebouwd. © GinoPress B.V.

Windmolens in park Veenwieken zijn in aanbouw

Ze zijn vrijwel niet te missen, de twee enorme hijskranen in de weilanden van Stegeren, waar windpark De Veenwieken verrijst. Met deze kranen worden de verschillende delen van de windmolens op elkaar gezet.

Met de bouw van de eerste windmolen is inmiddels begonnen. Deze windmolen - nummer 1 - staat aan de noordkant van het windpark, vlak achter de stallen van Nature Porc aan de Verlengde Zestiende Wijk.  Er komen in De Veenwieken tien windmolens te staan met een ashoogte van 98 meter en een tiphoogte - het bovenste puntje van een wiek als deze recht overeind staat - van 149,5 meter. De molens zullen naar verwachting gezamenlijk zo’n 70 tot 75 miljoen kilowattuur per jaar gaan opleveren.  De afgelopen weken zijn de meeste onderdelen op de bouwlocaties aangekomen via de bijzondere transporten in de avond en nacht. 

Open dag

Nu de bouw van het windpark in volle gang is organiseren initiatiefnemers De Wieken en Pure Energie een open dag op de bouwterreinen. Op zaterdag 7 september zullen er rondleidingen worden gegeven over het windpark in aanbouw waarbij omwonenden en andere geïnteresseerden van dichtbij de windmolens in opbouw kunnen bekijken. Alle beschikbare 154 plekken bij de zeven rondleidingen waren binnen twee dagen vol. Direct omwonenden van De Veenwieken konden zich met voorrang aanmelden. 

  1. LIVE | Corona in de regio: Bakkerij Wezep helemaal klaar met roddel in het dorp, tulpeiland Zeewolde deels op slot

    LIVE | Corona in de regio: Bakkerij Wezep helemaal klaar met roddel in het dorp, tulpeiland Zeewolde deels op slot

    Oost-Nederland is creatief als het gaat om oplossingen verzinnen voor de coronamaatregelen. Heuse drive-in’s schieten als paddenstoelen uit de grond en bij verzorgingshuizen staan hoogwerkers om een bezoekje aan oma op twee hoog toch mogelijk te maken. Ondanks al die mooie initiatieven maakt het coronavirus iedere dag nieuwe slachtoffers. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het regionale nieuws over het virus.

Vechtdal