Volledig scherm
© Frank Uijlenbroek

Zes jaar cel voor overvallers Beppie (84) uit De Krim na kastopsluiting

De drie verdachten van de gewelddadige overval op Beppie (84) uit de Krim zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De bejaarde vrouw overleefde de overval ternauwernood, nadat de criminelen haar opsloten in de meterkast.

De rechtbank noemt de nietsontziende overval een ‘zeer heftig feit’ en ‘traumatisch'. De drie verdachten maakten zich schuldig aan diefstal met geweld en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Eén van de verdachten, de 20-jarige T. uit Leeuwarden, heeft volgens de rechtbank Beppie in de meterkast opgesloten. 

Desondanks vindt de rechtbank dat de twee andere verdachten, Evert B. (46) uit Hoogeveen en Bennie B. (44) uit Coevorden, dezelfde straf verdienen en medeplichtig zijn. Ook zij moeten zes jaar de cel in. De rechtbank neemt daarbij het drietal kwalijk dat zij nauwelijks spijt betuigden en berouw toonden.

Bevrijd na urenlange opsluiting

Justitie eiste twee weken geleden zeven jaar cel tegen de drie verdachten van de gewelddadige overval op 10 december 2018 in haar woning aan de Kikkertsveldweg. De bejaarde vrouw zat vijftien uur lang opgesloten in haar eigen meterkast, nadat criminelen haar woning binnenvielen. Uiteindelijk is Beppie de volgende ochtend door vriendinnen bevrijd. 

De overvallers gingen nietsontziend te werk, deden meerdere voorverkenningen en vielen Beppie aan met een taser. Uiteindelijk gingen zij ervandoor met onder meer een zitmaaier, laptop en wat sieraden. 

Tweetal zit al vast

Evert B. en Bennie B. zaten al vast, nadat zij vorig jaar werden aangehouden. Tijdens een eerdere regiezitting in november kwam de derde verdachte, de 20-jarige Lorenzo T., onder voorwaarden vrij vanwege zwaarwegende ‘persoonlijke omstandigheden’. Nu gaat hij alsnog de gevangenis in. 

De overvallers gaven aan de overal te hebben gepleegd, omdat zij ‘krap bij kas’ zaten. Eén van de verdachten, Evert B., bekent Beppie ook met een taser te hebben aangevallen. ,,Ik wilde haar met de taser afschrikken en verlammen", zei hij twee weken geleden in de rechtbank. ,,Uiteindelijk heb ik per ongeluk mijzelf getaserd.” B. is onlangs overgeplaatst van de PI Leeuwarden naar de gevangenis in Zwolle. ,,Ze wilden mij doodmaken met scheermesjes in de doucheruimte", liet hij weten.

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

Vechtdal