Volledig scherm
Henri Grootenhuis maakt thuis in Dalfsen uit sigarendozen gitaren. © Foto Freddy Schinkel

Zesde Cigarbox Festival laat ‘blues in zijn puurste vorm’ horen

Voor de zesde keer organiseren Dalfsenaar Henri Grootenhuis en Ommenaar Bo Hudson het Dutch National Cigarbox Festival. Op zaterdag 31 augustus klinkt rond café ‘Delta’ Calluna, op de grens van Ommen en Dalfsen, weer muziek die wordt voortgebracht met instrumenten die zijn gebouwd van afvalmateriaal.

,,Het is de muziek van de eenvoud”, zegt Henri Grootenhuis. ,,De blues in zijn puurste vorm.” De Dalfsenaar, in muziekkringen beter bekend als Cigarbox Henri, legt het graag nog een keer uit. ,,Zwarte slaven bouwden op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten primitieve gitaren van sigarenkistjes die de eigenaren hadden weggegooid. Een dwarslat erop waar je één tot drie snaren overheen spant, en voilà.” Zo ontstonden dus de ‘cigarbox guitars’, die met name in de VS een cult-following hebben, met radiostations en websites. Bluesgitarist Grootenhuis ontdekte het fenomeen in 2009. ,,Ik zag het een keer op de BBC en werd meteen gegrepen door die sound: primitief en doorleefd.” Hij begon ze zelf te bouwen en geeft regelmatig workshops op festivals.

Open jam stage

En sinds zes jaar zet hij met collega-liefhebber Bo Hudson uit Ommen zelf een festival op poten. Op zaterdag 31 augustus, met een line-up met steeds meer internationale artiesten, ditmaal behalve uit Nederland ook uit België, Duitsland en Australië. Plus een ‘open jam stage’, een springkussen voor kinderen, kraampjes en workshops. Want hoewel de muziek een selecte groep liefhebbers aanspreekt, wil de organisatie een laagdrempelig evenement voor het hele gezin neerzetten.

Want ‘cigarbox blues’ is muziek die spontaan wordt gemaakt op de ‘front porch’, de veranda. Of in Amerikaanse ‘roadhouses’, en die sfeer voeren ze dan ook tot in detail door. ,,Het stroompje dat langs Calluna loopt, wordt een soort Mississippi van het Vechtdal”, lacht Grootenhuis. Hudson vult aan: ,,We maken dit jaar nog weer werk van de aankleding. De twee podia zijn gemaakt van afvalhout en we hangen vlaggetjes op die we knippen van lappen stof, opgehangen aan sisaltouw. Het mag er best een beetje ruw en ‘ragged’ uitzien. Als wij bij de kringloop rondstruinen, komen dat soort ideeën zó opborrelen. En zo is het ook een duurzaam festival.”

Al blijft de muziek hun missie. ,,We willen er zoveel mogelijk mensen mee laten kennismaken”, zegt Grootenhuis. ,,Toeschouwers zetten bij optredens vaak grote ogen op. Totdat ik ze tijdens een workshop kennis laat maken met de uitgangspunten. Eén snaar is al voldoende om muziek mee te kunnen maken.” Ter illustratie speelt hij de riff van Whole lotta Rosie op een éénsnarige gitaar. ,,Dit is akoestisch, maar als je het door een versterker jaagt, heb je best een imposant geluid.”

  1. Einde in zicht na jaren van bouwen aan nieuw Waterfront voor Dalfsen
    PREMIUM

    Einde in zicht na jaren van bouwen aan nieuw Waterfront voor Dalfsen

    Als je pakweg tien jaar geleden vanaf het NS-station over de brug het dorp naderde, lag Dalfsen achter riet en struiken verscholen. De voormalige Cichorei-fabriek, de Witte Villa en de oude Eshuis-fabriek stonden er. De fabriek waar koffie-surrogaat werd gemaakt, was lange tijd een onderkomen van de gemeente, maar raakte in onbruik nadat de ambtenaren naar het nieuwe gemeentehuis verhuisden. Daardoor verviel ook de functie van De Witte Villa als trouwlocatie.

Vechtdal