Volledig scherm
PREMIUM
Hierden - Gera van de Berg schreef een boekje 'Op Orde'. Foto orde in de keukenlaatjes. © Bram van de Biezen

5 tips voor een opgeruimd huis van een moeder van 5 kinderen die nooit hoeft op te ruimen

Het nieuwe jaar is voor veel mensen een moment om het huis eens goed aan kant te krijgen. Gera van den Berg uit Hierden schreef het boek ‘Op Orde!’ met tips en valkuilen voor de beginnende opruimer. Hier komen er vast vijf.

Tip 1: Begin met kleine projecten

Mensen hebben als ze beginnen met opruimen of minimaliseren de neiging om gelijk het grootste struikelblok aan te pakken, bijvoorbeeld de bomvolle zolder. Het is beter om met kleine projecten te beginnen die je ook snel kunt afronden. Neem bijvoorbeeld de keukenla. Kieper hem leeg op tafel en beoordeel als taxateur wat je wil houden en wat je vaak gebruikt en wat je weg kunt doen. Spullen kunnen onderverdeeld worden in vijf groepen: houden; houden op een andere plek; weggeven of verkopen; repareren of hergebruiken; weggooien.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe