Volledig scherm
Een ongeluk op de A1. (Archieffoto) © Frank Snijders

Aantal ongelukken op A1 bij Barneveld bijna verdubbeld

Het aantal ongelukken op de A1 tussen Barneveld en Apeldoorn is in de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incidenten Management Nederland.

Het aantal ongevallen op de snelweg tussen Barneveld en Apeldoorn groeide tussen 2013 en 2017 van 125 naar 229. Een toename van 83 procent. Nergens op de A1 groeide het aantal ongevallen explosiever.

Bergers

De cijfers zijn afkomstig van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders. De stichting is sinds 1999 verantwoordelijk voor de afhandeling van incidenten met personenvoertuigen op de Nederlandse hoofdwegen. De cijfers zijn gebaseerd op het aantal keren dat bergingsbedrijven van de SIMN in actie kwamen.

De stijging van het aantal ongevallen op de A1 is bovengemiddeld. In de laatste vier jaar steeg het totaal aantal ongevallen in Nederland volgens de SIMN namelijk met 27 procent.

Zorgenkindje

Toch is de A1 wat betreft de cijfers niet het grootste zorgenkindje. Op de A12 boven Arnhem en de A73 bij Nijmegen nam het aantal verkeersongevallen toe met respectievelijk 91 en 131 procent.

Volgens de SIMN is het toenemend gebruik van smartphones achter het stuur de belangrijkste factor voor de stijging van het aantal ongelukken. 

Verkeersdoden

Eerder dit jaar bleek al dat voor het tweede jaar op rij het aantal verkeersdoden in Nederland was gestegen. In Overijssel bleek deze stijging met 44 procent het grootst.

  1. Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Weet jij al op wie je gaat stemmen? Doe de Kieswijzer

    Provincies zitten in je portemonnee, kunnen zomaar een windmolen in je achtertuin plannen of besluiten om de aanleg van die langverwachte rondweg nog maar eens tien jaar uit te stellen. Wat moeten er gebeuren met de Oostvaardersplassen? Hoe willen partijen de N35 aanpakken? En waar moeten de miljarden van de NUON-aandelen aan worden uitgegeven? Kortom, redenen genoeg om vooral even de Kieswijzer te raadplegen voor je op 20 maart gaat stemmen.

Veluwe