Volledig scherm
Lege schoolklas. © ANP

Achttien leerkrachten ziek: Nunspeetse school blijft dagje dicht

Achttien medewerkers van de Immanuëlschool in Nunspeet hebben zich voor vandaag ziek gemeld met buik- en maagklachten. Volgens de Onderwijsinspectie is dat niet eerder vertoond. Directeur Bertha Immerzeel vermoedt dat 't iets te maken heeft met het teamuitje van afgelopen vrijdag. Maar ze weet dat niet zeker.  De school blijft vandaag dicht, want het was veel te kort dag om vervanging te regelen. Dinsdag gaat-ie weer open.

Zondagmiddag kreeg Immerzeel al meerdere telefoontjes en appjes binnen van collega’s. ,,Na drie belletjes dacht ik wel: wat gaan we nu weer meemaken? Toen heb ik het ook in de groepsapp gegooid.” Er zijn altijd invallers achter de hand, maar achttien is een duidelijk geval van overmacht, vertelt ze. De christelijke basisschool staat middenin het dorp en telt veel leerkrachten die in deeltijd werken; zogeheten duo-partners. Zo’n beetje het hele team is uitgeschakeld.

Vermoedelijk ligt er een relatie met het teamuitje van vorige week vrijdag. Wat de leerkrachten die dag precies hebben gedaan, wil Immerzeel niet zeggen. Zoiets kan gevoelig liggen, vertelt ze. ,,We moeten er rekening mee houden dat ’t ook iets anders kan zijn geweest.” 

Gisteravond is alle ouders per mail gemeld dat de school een dagje dicht zou blijven. Twee ouders hadden dat bericht niet gelezen en werden vanochtend verrast door de plotselinge sluiting. Voor ouders die zonder oppas zaten is binnen school opvang geregeld, vertelt Immerzeel. ,,Ik zit 25 jaar in het onderwijs en we hebben weleens extra uitval gehad tijdens een griepgolf. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.” 

Hoewel het niet verplicht is om te melden, heeft de directeur wel een berichtje richting Onderwijsinspectie gedaan. Volgens woordvoerder Daan Jansen van de inspectie zijn er in het recente verleden geen andere scholen bekend waar zoveel medewerkers in een keer ziek waren. ,,Het is zeer uitzonderlijk, dat moge duidelijk zijn. Scholen kunnen in geval van calamiteiten altijd een studiedag inroosteren. Daar hebben ze er meerdere van per jaar.”

Dinsdag kan de school weer open dankzij twee LIO-studenten en meerdere invallers. Ook is een aantal leerkrachten tegen die tijd - vermoedelijk - weer op de been. Het tijdelijk samenvoegen van groepen of andere noodgrepen toepassen is niet nodig, verwacht Immerzeel. Omdat het niet om een virus gaat - voor zover ze kan beoordelen - is er dus ook geen risico voor de kinderen. 

 1. Witte maskers en rasta-haar: mogelijk verband woningovervallen Ermelo, Hierden en Vierhouten

  Witte maskers en ras­ta-haar: mogelijk verband woningover­val­len Ermelo, Hierden en Vierhouten

  De overval op een woning aan de Julianalaan in Ermelo op zaterdag 8 februari heeft mogelijk verband met eerdere overvallen in Hierden op 23 januari en Vierhouten in maart vorig jaar. Daarom roept de politie nogmaals getuigen van deze drie woningovervallen op zich te melden. Op basis van het onderzoek tot dusver denkt de recherche dat het om jonge mannen gaat, één van hen heeft vermoedelijk opvallend halflang rasta-haar.
 2. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
  PREMIUM
  video

  Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

  Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe