Animal Rights heeft Tomassen wel vaker op de korrel. De actiegroep wil uiteindelijk een verbod op alle eendenfokkerijen in Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Animal Rights heeft Tomassen wel vaker op de korrel. De actiegroep wil uiteindelijk een verbod op alle eendenfokkerijen in Nederland. © Ruben Schipper

Actiegroepen eist provinciale actie tegen eendenslachter Ermelo om stikstofuitstoot

Milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) en dierenrechtenorganisatie Animal Rights proberen via het stikstofbesluit de Ermelose eendenslachter Tomassen Duck-To bij de strot te grijpen. Ze willen dat de provincie Gelderland het bedrijf dwingt om het aantal te slachten eenden met ruim drie miljoen te verminderen.  

De twee organisaties oordelen dat - na het vernietigende oordeel van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS)  - dat Tomassen een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming nodig heeft. De huidige stikstofbelasting van het bedrijf zou slecht uitpakken voor de kwetsbare natuur rond Ermelo. Zolang die natuurvergunning er niet is, moet Tomassen z'n productie terugschroeven naar het niveau van 2002. Dat betekent maximaal 5,2 miljoen eenden slachten in plaats van de huidige ruim 8 miljoen. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe