De locatie waar Meta een datacenter wil bouwen.
Volledig scherm
PREMIUM
De locatie waar Meta een datacenter wil bouwen. © ANP

Alle ballen op Zeewolde, ‘maar als niemand een datacenter wil, dan hebben we wel een groot probleem’

De komst van Facebook naar Zeewolde heeft de discussie over datacenters hevig doen oplaaien. Want wat hebben jij en ik aan zo’n mega-datacenter? En wat levert het Zeewolde zelf op? De Stentor legt de voor- en nadelen met hulp van experts langs de meetlat.

12 reacties

 • Godebald van Binsbergen

  5 maanden geleden
  Zo’n datacenter in je gemeente bouwen, is een asociaal plan. In Nederland is een groot gebrek aan ruimte voor huizen, natuur, landbouw, recreatie, aan alles eigenlijk. Om dan een datacenter ter grootte van 250 voetbalvelden naar ons overvolle landje te halen, is op z’n zachtst gezegd nogal onlogisch. Bovendien zijn datacenters enorme energieslurpers op ons toch al overbelaste elektriciteitsnet. Dit centrum verbruikt evenveel stroom als 200.000 huishoudens. In Zeewolde wonen zo’n 23.000 mensen!
 • evert koekkoek

  5 maanden geleden
  Als niemand een datacenter wil, hebben we wel een groot probleem. Ik zie dat anders: Als iedereen een datacenter wil, hebben we juist wel een probleem. Wat te denken van alle milieuproblemen, klimaatcrisis, uitstoot, giga energieverbruik, windmolens extra, bodemwater gebruik voor koeling, onrechtmatige verkregen subsidies aan buitenlandse investeerders, ga zo nog maar even door. Gemeentebestuur en provinciebestuur, zet die roze bril af en zie de werkelijkheid onder ogen.
 • Wim Kuijvenhoven

  5 maanden geleden
  Het enige dat een dergelijk centrum levert is warmte waar je volstrekt niets aan hebt. Een restafvalproduct waar ze sowieso van af moeten. De afstand tot huizen is veel te groot om daar nog zinvol een zeer kostbaar warmtenet van te bouwen. Gewoon een lekker in het gehoor liggende daad van een bedrijf die er van af moet.
 • R. Gerritsen

  5 maanden geleden
  De energie die nodig is voor het datacenter kan beter benut worden. Zo ook de vruchtbare grond!
 • A.G. de Jong

  5 maanden geleden
  Dat die klimaatsekte Extinction Rebellion er tegen is, dat snap ik wel. Die zijn overal tegen (maar gebruiken wel Facebook, dom en hypocriet als ze zijn). Maar voor de rest, wat maakt het uit waar dat ding staat? In de Flevopolders is tenminste nog ruimte genoeg, en in een ander land verbruikt het net zoveel energie. En we hebben datacenters nodig, Internetdiensten zijn een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Wie denkt van niet die weet niet waar hij of zij over praat.

Veluwe