Volledig scherm
Omwonenden van het geluidscherm langs de A28 ter hoogte van Mecklenburglaan in Harderwijk vinden dat er te veel herrie overheen komt. Bij nieuwbouwwijk Harderweide gelden nieuwe en strengere normen, daar worden de geluidschermen wel twaalf meter hoog. © Bram van de Biezen

Alleen bij Harderweide hoge geluidschermen langs A28

Een twaalf meter hoog geluidscherm zoals dat komt langs de A28 bij Harderwijk ter hoogte van de nieuw te bouwen wijk Harderweide, komt niet bij andere stadsdelen van de Harderwijk die aan de A28 grenzen.

Dat werd donderdag duidelijk toen wethouder Jeroen de Jong en ambtenaar Reinoud van Drunen vragen beantwoordden van politici. De hoge grondwal met daarop doorzichtige geluidschermen zijn noodzakelijk omdat de huizen in de nieuwe wijk Harderweide (onderdeel van Drielanden) anders te veel verkeerslawaai te verduren krijgen, volgens de normen van de Wet Geluidhinder van 2018.

Nieuwe normen niet voor oude wijken

Die strenge normen golden niet toen in 1997 Muziekland II werd gebouwd in Drielanden, die eveneens aan snelweg A28 grenst. De nieuwe strenge normen gelden dus niet voor bestaande bebouwing, in de wijken Stadsweiden en Tweelingstad. De bewoners van die wijken kunnen geen aanspraak maken op dit soort geluidwerende maatregelen, ofschoon hun huizen net zo veel verkeerslawaai ervaren.

Eind deze maand hoopt ambtenaar Van Drunen een geluidmeting te presenteren die in 2017 is gehouden naar verkeerslawaai van de A28. Hoewel de resultaten en de analyse allang duidelijk zijn, kunnen ze nog niet worden gepresenteerd, antwoordde Van Drunen op vragen van de partij Harderwijk Anders.

Solar Highway

De toekomstige twaalf meter hoge grondwal met geluidsschermen gaat zonne-energie opwekken met zonnepanelen. Er zijn twee bestaande voorbeelden van dit soort Solar Highways, zoals ze worden genoemd, eentje in Uden langs de A50 en eentje in Pijnacker langs de N470. Tussen de transparante schermen staan zwarte zonnepanelen, bloksgewijs opgesteld. Elke tien meter geluidsscherm levert ongeveer 4000 kWh, wat gelijk staat aan het jaarlijks stroomgebruik van één huishouden. De innovatieve schermen kosten 5,72 miljoen euro.

Andere eigenaar

Bestaande ouderwetse en lage geluidwallen langs de A28 vervangen door innovatieve hoge wallen gaat niet, volgens wethouder De Jong, omdat Rijkswaterstaat eigenaar is van de bestaande geluidschermen. De gemeente Harderwijk heeft hier niks over te vertellen. Mocht er geld overblijven uit dit project, dan gaat de gemeente Harderwijk toch kijken of het mogelijk is om dat geld aan te wenden voor vervanging van bestaande lage geluidsschermen, beloofde de wethouder.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe