Arbeidsmigranten in Nederland worden illegaal getest op drugsgebruik
Honderden Nederlandse bedrijven testen arbeidsmigranten uit Oost-Europa illegaal op drugsgebruik, zo blijkt uit onderzoek van Investico. Daarmee overtreden ze de privacywet, bevestigt privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens.
Delen per e-mail
Beveiligingspersoneel en speciaal ingehuurde testbedrijven nemen ‘aan de poort’ speeksel af bij werknemers. Behalve alcohol, wordt ook gecontroleerd op drugs. Het testen gebeurt in allerlei sectoren, van de (petro)chemie, tot de voedings- en levensmiddelenindustrie. Werkgevers gebruiken jaarlijks tot tienduizenden éénmalige testen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico voor onder meer De Stentor en Trouw.
Monotoon werk
Werkgevers kopen die testen in bij commerciële testbedrijven. Producent van de test Dräger ziet de verkoop van de testkits in Nederland al jaren stijgen. Een scala aan bedrijven heeft volgens de producent interesse: visinkopers, bakkerijen en zelfs zorginstellingen. Precieze cijfers wil Dräger niet noemen, maar jaarlijks verkoopt het tussen de vijftig- en zeventigduizend drugstesten. Slechts een fractie daarvan gaat naar de enige niet-medische instantie in Nederland die mag testen op drugs: de politie.
Het testen gebeurt niet zonder reden. Het gebruik van speed is onder jonge werknemers uit Polen en Roemenië in opkomst. Zware werkomstandigheden lijken het amfetaminegebruik te bevorderen. Werknemers maken lange dagen, en verrichten veelal monotoon werk.
Beloning
Collega’s die onder invloed van speed sneller werk afleveren dan collega’s worden beloond door hun Nederlandse werkgevers, vertellen Poolse uitzendkrachten. Soms zouden de teamleiders zelfs van het gebruik afweten. Investico sprak met meer dan dertig Europeanen in Nederland op uitzendcontract en online fora waar ervaringen worden uitgewisseld. In Wezep bevestigt een Poolse arbeider dat hij in de polder regelmatig getest is.
In sectoren met zwaar en eentonig werk is middelengebruik een reëel probleem, stelt eigenaar Stephan Roelofs van testbureau ArboFit. ,,Wij maken onze handen wel vuil. In opdracht van de klant laten we gezondheid en veiligheid prevaleren boven privacy-regeltjes. Medewerkers hebben recht op veilig werken.”
Strikt drugsbeleid
Uitzendbureau Level One uit Emmeloord, dat ook parken waar Poolse arbeiders zijn gehuisvest beheert, test niet en herkent zich ook niet in het beeld dat er veel drugsgebruik is. ,,Als we daar iets van zouden merken, dan zouden we ingrijpen”, aldus een zegsman. Andere parkeigenaren vertellen een soortgelijk verhaal.
Steekpartij
Desondanks zijn er in deze regio meerdere incidenten geweest, waarbij arbeidsmigranten betrokken waren die drugs hadden gebruikt. In 2019 stak in Marknesse een Bulgaar twee mensen neer onder invloed van amfetamine. In de bungalow van een Albanees die in Zeewolde verbleef, werd een grote hoeveelheid drugs gevonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KAART | Aantal besmettingen stijgt, maar in één gemeente zijn de coronaproblemen echt hardnekkig
In totaal 319 mensen zijn het afgelopen etmaal positief getest op het coronavirus in de drie veiligheidsregio’s Flevoland, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland. Dat zijn er 24 meer dan een dag eerder. De gemeente Zwartewaterland is wederom de negatieve uitschieter op de kaart. -
PREMIUMVIDEO
Marcin Wojtczak (49) uit Zeewolde smeekt Kamerleden in Den Haag: ‘Behandel ons als mensen en niet als slaven’
Hij vraagt om een menswaardig bestaan in Nederland, Marcin Wojtczak uit Zeewolde. Vandaag was de arbeidsmigrant in Den Haag om daar Kamerleden te overtuigen om morgen werk te maken van betere werk- en woon-omstandigheden van arbeidsmigranten. -
PREMIUMupdate
Kerk in Harderwijk vol rook na brand in zuil
De Catharinakerk in Harderwijk is opnieuw opgeschrikt door brand. De kerk stond dinsdagavond rond 18 uur in volledige rook, nadat er brand was ontstaan in een desinfecteerzuil. Een passant ontdekte de brand bij toeval en wist erger te voorkomen. -
Poll
Harderwijk handhaaft coronaregels bij bezoek Baudet: politie en boa’s staan klaar
De gemeente Harderwijk gaat de coronaregels handhaven tijdens het bezoek van Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet deze ochtend. Dat laat de gemeente in een reactie weten. -
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
-
PREMIUM
Bestuurscrisis Epe legt ‘topje van de ijsberg’ bloot
In de crisis rond de donderdag opgestapte wethouder Robert Scholten tekent zich voor de gemeente Epe een enorm reputatieprobleem af. Als het de gemeente goed uitkomt, zo merken burgers cynisch op, past ze een bestemmingsplannetje gewoon even aan. Maar als er bij hen iets mis is, wordt er zonder enig pardon keihard opgetreden. De vraag is wat burgemeester en wethouders en de gemeenteraad daar mee doen. -
PREMIUM
Zwaar vrachtverkeer verdwijnt uit Harderwijkse binnenstad: ‘We moeten af van die onveilige situaties’
Zwaar vrachtverkeer is in de toekomst niet langer welkom in de binnenstad van Harderwijk. Samen met de gemeente denken ondernemers na over alternatieve manieren om de winkels en horeca in het centrum te bevoorraden. ,,Grote vrachtwagens zorgen voor onveilige situaties en geven een onrustig beeld’’, zegt centrumadviseur Ben Kooyman. ,,Daar moeten we vanaf.’’ -
PREMIUM
Opgestapte burgemeester André Baars van Ermelo krijgt plaats in eregalerij in gemeentehuis
Fijnschilder Steven van Rij (45) uit Zwolle heeft een schilderij gemaakt van oud-burgemeester André Baars van Ermelo, een portret voor in de eregalerij in het gemeentehuis van Ermelo. Ook een afgetreden burgemeester krijgt een ereplaats. ,,Baars maakte een opgeruimde indruk op me,’’ zegt de kunstenaar.
In samenwerking met indebuurt Randmeren