Volledig scherm
Karin van der Sluis legde een van de wolven op de Veluwe vast. © Karin van der Sluis

Bekijk hier de kaart: dit is volgens experts het leefgebied van wolven op de Veluwe

kaartDe wolven die zich inmiddels weer in Nederland hebben gevestigd op de Veluwe, zullen Nationaal Park De Hoge Veluwe links laten liggen. Dat hebben wolfdeskundigen de provincie Gelderland laten weten. Gedeputeerde Staten stelde vandaag het leefgebied vast.

De grenzen van het leefgebied zijn onder andere bepaald op basis van ervaringen met wolven in buurland Duitsland. Daarnaast is door Wageningen Environmental Research gekeken naar het gedrag van wolven, zoals de gemiddelde afstand die een wolf op zoek naar voedsel aflegt. Rekening houdend met de specifieke situatie op de Veluwe, zoals bestaande rasters en snelwegen.

Volledig scherm
Het leefgebied van de wolf, zoals de provincie Gelderland het in kaart liet brengen. © Provincie Gelderland

Zo verwachten experts dat de rasters rondom Nationaal Park De Hoge Veluwe de wolf buiten zullen houden. Rondom dat park staan hoge hekken met enkele doorgangen voor wild. Wolven zullen die doorgangen naar verwachting niet op gaan zoeken, omdat er rond het park voldoende bossen zijn waar zij op prooien kunnen jagen. 

Mocht die voorspelling juist zijn, dan is dat tot vreugde van beheerders van het park. De terugkeer van de wolf zou namelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de moeflons (een bepaald soort schaap) in het gebied.

Volledig scherm
De Hoge Veluwe vreest dat de moeflons in het park worden opgegeten door de wolf.

Schapen

Binnen het nu aangewezen ‘wolvengebied’ kunnen dierhouders zich voorbereiden op het beschermen van hun dieren. Daarbij gaat het vooral om schapen. LTO schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders hebben al het initiatief genomen om de gesprekken hierover op gang te brengen. De provincie Gelderland heeft eerder al toegezegd de preventieve maatregelen gedeeltelijk te vergoeden.

Tegelijk

Gedeputeerde Staten hebben er bewust voor gekozen om de leefgebieden van de wolvin op de Noord-Veluwe en de wolvin op de Midden-Veluwe tegelijk vast te stellen. Tussen de eerste waarneming van beide wolven zit ongeveer een maand verschil. Er zijn voldoende aanwijzingen om er van uit te gaan dat ook de tweede wolf na zes maanden nog steeds op de Veluwe rondloopt en dat er sprake is van vestiging. De bevestiging door DNA-onderzoek komt waarschijnlijk in mei.

Loopt de wolf straks door Apeldoorn?

Die conclusie zou je kunnen trekken als je kijkt naar de provinciale kaart van het leefgebied van de wolf. De stad Apeldoorn valt daar, net als de kernen van Epe en Vaassen, in zijn geheel binnen.

Volgens Eva Calicher van de Provincie Gelderland is de kans echter klein dat een van de twee wolvinnen daadwerkelijk door Apeldoornse wijk De Maten of de winkelstraat van Epe zal paraderen. ,,Maar we kennen allemaal het filmpje van Bennekom. Bovendien: aan de westkant van Apeldoorn lopen bebouwing en bos in elkaar over. Een duidelijke scheidslijn waarvan de wolf gaat denken: ‘hé, hier mag ik niet over’, is niet te trekken. De kaart is niet zwart-wit en zegt weinig over de kans dat je de wolf op een bepaalde plek kunt aantreffen.’’

Een grens dwars door stad of dorp trekken is volgens haar niet handig. ,,Door de hele stad als leefgebied aan te merken is het bestuurlijk makkelijker afspraken te maken, bijvoorbeeld over wie voor compensatie voor het nemen van preventieve maatregelen in aanmerking komt.’’   

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe