Volledig scherm
Leden van de burgerwacht in actie tegen de vader en zoon uit Emmen. © RV

Beruchte burgerwacht Kootwijkerbroek maakt slachtoffers van daders

De inmiddels beruchte burgerwacht in Kootwijkerbroek heeft in augustus 2015 van twee agressieve daders slachtoffers gemaakt. Die conclusie kan worden getrokken uit het vonnis dat de rechter in Arnhem donderdag velde. Daarbij stonden een vader (54) en zoon (31) terecht voor openlijke geweldpleging.

Vader en zoon, in 2015 woonachtig in Emmen, werden veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen van veertig uur voor openlijke geweldpleging tegen de eigenaar van een bedrijf aan de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek. De twee wilden handel drijven met hem, maar de man wilde dat niet. Hij werkte de twee van zijn terrein, waarop een handgemeen ontstond.

Het werd de rechter niet duidelijk wie begon, maar vader en zoon gebruikten volgens haar onnodig geweld door de man te slaan en te schoppen terwijl hij al op de grond lag. De twee werden echter vrijgesproken voor wat er daarna gebeurde.

Burgerwacht

Beide partijen hadden de politie gebeld, toen volgens getuigen van alle kanten auto’s het terrein opvlogen die de uitgang barricadeerden. Het was de tevens door de eigenaar van het bedrijf opgetrommelde burgerwacht van Kootwijkerbroek die een reputatie heeft als het gaat om recht in eigen hand nemen.

De mannen uit Emmen moesten zichzelf in veiligheid brengen, zeiden ze, het leek wel wildwest. Ze verklaarden dat ze zich bedreigd voelden en niet wisten dat het ging om een aanhouding van de burgerwacht toen zij hardhandig tegen de grond werden gewerkt. Op de zitting twee weken geleden noemde de officier van justitie het optreden van de burgerwacht al ‘buiten proporties’. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

Volledig scherm
De burgerwacht uit Kootwijkerbroek die naar eigen zeggen beschikt over tientallen leden, kogelvrije vesten en helikopters. © RV

Verzet

Vader en zoon vreesden voor hun leven en sloegen naar eigen zeggen in paniek om zich heen. Daarbij liep één lid van de burgerwacht een gebroken oogkas op. Een tweede- werd in zijn arm gebeten. De officier van justitie vroeg om ontslag van rechtsvervolging hiervoor; volgens haar was er bij de vader en zoon sprake van noodweer. Ook had de burgerwacht zich volgens haar niet bekendgemaakt en vertelden leden niet wat ze kwamen doen.

De rechtbank ging hierin mee: het feit dat de twee zich verweerden, kon hen volgens haar niet worden aangerekend. Verzoeken tot schadevergoeding werden dan ook niet toegewezen.

Over het verwijt dat leden van de burgerwacht verklaringen op elkaar hadden afgestemd bij de politie, stelde de rechtbank in haar vonnis dat er met grote terughoudendheid naar die verklaringen is gekeken.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe