Protestspandoek in het Tonselse Veld.
Volledig scherm
Protestspandoek in het Tonselse Veld. © Ruben Schipper

Bewoners Tonselse Veld Ermelo blij met onderzoek verplaatsing bedrijven

De Stichting Woon & Recreatie Belangen Tonselseveld (WRBT) in Ermelo is blij dat de gemeente Ermelo onderzoek doet naar de verplaatsing van een aantal bedrijven aan de Haspel in het gebied Tonselse Veld in Ermelo.

,,Opzienbarend!'', reageren Bert Groeneveld en Arjan Jansen van de stichting WRBT. Deze belangenclub voert al jaren actie voor meer rust in het Tonselse Veld. Het bosgebied dat tegen het Natura2000-gebied van de Veluwe aan ligt, is niet geschikt voor vrachtverkeer en grote bedrijven, vindt WRBT. Met name het bedrijf Pallet- en Timmerfabriek Ten Hove zorgt voor veel verkeer in het gebied. Recent heeft de stichting spandoeken opgehangen met de roep om een 30-kilometerzone.

Laat

De belangenclub van omwonenden en recreatiebedrijven is blij dat het onderzoek nu komt, maar ze heeft ook kritiek. Het onderzoek komt rijkelijk laat, zeggen Groeneveld en Jansen: ,,De afspraak dat er een haalbaarheidsonderzoek moet komen naar eventuele verplaatsing van de bedrijven is al in juni 2014 gemaakt. Inmiddels dus vier jaar geleden. In juni 2016 heeft onze Stichting WRBT met het college van burgemeester en wethouders van Ermelo hierover gesproken en aangedrongen op actie. Toen die steeds maar uitbleef is WRBT in juni 2017 te rade gegaan bij de provincie Gelderland. Deze heeft in oktober 2017 schriftelijk laten weten dat zij er bij de gemeente Ermelo op heeft aangedrongen om medio 2018 te komen met een definitief antwoord op de vraag of verplaatsen haalbaar is.''

Niks-doen

,,Als het college van B en W nu zegt dat het haalbaarheidsonderzoek nog moet beginnen, is dat veel te laat. Kennelijk heeft het college bewust de strategie van niks-doen en de dingen op z'n beloop laten. Ondertussen laat men de bewoners en recreanten in het Tonselse Veld in het ongewisse."

Vanwege vakantie van wethouder Laurens Klappe wil de gemeente Ermelo nu niet nader op het haalbaarheidsonderzoek ingaan.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe