Volledig scherm
Wethouder Jan van Eijsden inspecteert het onderhoud aan het riool bij de Hoenderweg in Ermelo. © Marco van den Berg

Bijzonder rioolonderhoud langs spoorlijn Ermelo

videoERMELO - Het is een klus waar maanden van voorbereiding aan vooraf is gegaan: het vernieuwen van een oude rioolleiding achterop bedrijventerrein Veldzicht in Ermelo. Het kan treinreizigers op het traject Amersfoort-Zwolle niet zijn ontgaan, want het werk gebeurt pal langs de spoorlijn.

De put ligt achteraan de Hoenderweg, tegen de spoorlijn aan. De rioolbuis heeft een doorsnee van anderhalve meter. Met behulp van een grote kraan en een steiger laat het bedrijf Insituform uit Zoetermeer een lange polyester kous in de buis zakken. Onder druk van water en behulp van stoom wordt de kous tegen de binnenkant van de buis aangebracht. Daarna kan de kous uitharden. Het verouderde riool krijgt daardoor een nieuwe binnenbuis. Medewerkers zagen daarna ingangen in de kous om de rioolaansluitingen weer te herstellen. In kleinere buizen gebeurt dat door robots.

Het werken langs de spoorbaan is gevaarlijk en maakt de operatie aan de Hoenderweg bijzonder, vertelt woordvoerder Dennis Beulink. Vanwege de spanning op de bovenleiding is een speciale vergunning van ProRail nodig.

Het gaat aan de Hoenderweg om ruim negentig meter buis. Ook aan de Eendenparkweg en Horsterweg wordt met soortgelijke methoden verouderd riool vernieuwd. In totaal wordt binnen zestig dagen vier kilometer oud riool opgeknapt in Ermelo. Op sommige plekken gebruikt Insituform een andere techniek, waarbij de kous wordt uitgehard met behulp van UV-straling. Het van binnenuit vernieuwen van het riool heet 'relining'. Het is een methode die sinds de jaren zeventig wordt gebruikt en die steeds verder is verfijnd.

De riolering aan de Hoenderweg is ongeveer 35 jaar oud. Die aan de Eendenparkweg dateert uit de jaren vijftig en aan de Horsterweg gaat het om riolering uit de jaren zeventig. De nieuwe kousen gaan minimaal vijftig jaar mee, verzekert woordvoerder Beulink.

Het werk aan het riool geeft oponthoud voor het verkeer. Op de Horsterweg, een drukke route van en naar de A28, staan verkeersregelaars. Daar zijn de huizen wel bereikbaar voor aanwonenden. Ter plaatse zijn omleidingen.

Bewoners wordt gevraagd op sommige dagen zo min mogelijk gebruik te maken van het toilet of de afvoer. De meeste aansluitingen zijn binnen een dag vervangen.

Volledig scherm
Het werk gebeurt vlak langs de spoorlijn. Dat is gevaarlijk vanwege de spanning op de bovenleiding. © Marco van den Berg
Volledig scherm
Met behulp van een kraan wordt een lange polyester kous in het riool gehesen. © Marco van den Berg

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe