De Kokardezaagbek trok veel bekijks bij het Wijderwold, totdat bleek dat het dier een ring om heeft en waarschijnlijk ontsnapt is.
Volledig scherm
De Kokardezaagbek trok veel bekijks bij het Wijderwold, totdat bleek dat het dier een ring om heeft en waarschijnlijk ontsnapt is. © Wikipedia / Thurner Hof

Bijzondere eend in Wolderwijd blijkt toch gewoontjes omdat hij niet wild is

Grote telelenzen in handen van vele vogelaars deden even vermoeden dat in het Wolderwijd een wel heel bijzonder exemplaar was gespot. En zo leek het in eerste instantie ook, totdat werd ontdekt dat de waargenomen Kokardezaagbek waarschijnlijk uit gevangenschap is ontsnapt. 

Elburger Benno van den Hoek van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe legt uit dat deze eendensoort in Noord-Amerika voorkomt. ,,Dus zou het inderdaad bijzonder zijn als hij helemaal hierheen was gevlogen. Maar sinds een paar dagen weten we dat hij een ring om zijn poot heeft. Hij is vermoedelijk ergens ontsnapt uit gevangenschap. Daarom neemt de belangstelling al af.”

Randmeren populair vogelgebied

Dat er toch nog aardig wat vogelaars op het stekje tegenover natuurreservaat Harderbroek te vinden zijn, is volgens Van den Hoek niet verwonderlijk. ,,De Randmeren zijn een populair vogelgebied. Nu zijn er best veel eenden en daar kunnen soms leuke dingen bij zitten.”

De Lophodytes cucullatus, zoals de Latijnse naam van de Kokardezaagbek luidt, zou er daar zeker eentje van zijn geweest als hij niet geringd was. Op een foto van Toon Vernooij op de waarnemingensite van de vogelwacht lijkt de ring zichtbaar te zijn. 

Op de waarnemingensite van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe zijn foto's te zien van de Kokardezaagbek in het Wolderwijd. Op de foto van Toon Vernooij lijkt de ring zichtbaar.
Volledig scherm
Op de waarnemingensite van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe zijn foto's te zien van de Kokardezaagbek in het Wolderwijd. Op de foto van Toon Vernooij lijkt de ring zichtbaar. © screenshot Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe