Volledig scherm
PREMIUM
Machiel Bosch van Natuurmonumenten kan zich al verheugen op een bloemenpracht in Bloemkampen, waar misschien zelfs de gele kwikstaart en de zomertaling hun snavel gaan laten zien. © Ruben Schipper

Bloemen, insecten en vogels hebben de hoofdrol in natuursprookje langs de Veluwemeerkust

Als bloemen konden juichen, zouden ze zeker een vreugdedansje maken voor het plan Bloemrijk Bloemkampen in Nunspeet en Harderwijk. Natuurmonumenten wil in dit gebied tegen de Veluwemeerkust aan, het grondwaterpeil verhogen. Diverse bloemsoorten krijgen zo de kans in alle weelde te bloeien. 

Volledig scherm
Als de plannen van Natuurmonumenten doorgaan, kunnen de grasvelden van Bloemkampen er in de toekomst zo uit zien. © Jacob Kaptein/Natuurmonumenten

De dotterbloem is zo’n kanshebber. Het gele plantje is nu nog wel te zien langs de slootoevers waar de wortels het benodigde water kunnen opslurpen. Als Bloemrijk Bloemkampen van de grond komt, kan de dotterbloem overal in het weiland een goede voedingsbodem vinden.

En de dotterbloem is niet alleen. Ook de pinksterbloem, Spaanse ruiter, blauwe knoop, koekoeksbloem en stijve ogentroost gaan profiteren van de nattigheid die Natuurmonumenten voor ogen heeft. De groene weiden krijgen straks een kleurrijke aanblik. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe