Volledig scherm
Okke van der Wal in 2015 voor zijn Hof van Putten toen hij bij de gemeente aangaf wel vluchtelingen te willen opvangen. © archief Bram van de Biezen

Boni-baas Okke van der Wal op 83-jarige leeftijd na ziekbed overleden in Putten

De Meeuwen in Putten neemt afscheid van ‘een mooi mens’, zo staat op de website van de korfbalclub. Okke van der Wal betekende veel voor de club. Hij overleed maandag op 83-jarige leeftijd na een ziekbed. 

Niet alleen voor de korfballers is Van der Wal een bekende. Als eigenaar van de Boni-supermarkten, distributiecentra, het Park Hotel en Hof van Putten stond hij regelmatig in de Quote-500, de lijst met de 500 rijkste Nederlanders.

Vluchtelingenopvang in het hotel

Van der Wal wilde vier jaar geleden tachtig kamers van het Hof van Putten beschikbaar stellen voor vluchtelingenopvang, uit het oogpunt van ‘medemenselijkheid’. Om organisatorische redenen ging dit niet door. Het zou alleen om noodopvang van maximaal 72 uur gaan en dat kon Van der Wal naar eigen zeggen ‘niet regelen’.

Volledig scherm
Okke van der Wal te midden van ‘zijn’ korfballers in Putten. © KV de Meeuwen

Voorzitter en sponsor

Wim Bos, oud-voorzitter van De Meeuwen, hoorde een paar maanden geleden dat Van der Wal ziek was. Hij werkte jaren samen met hem in het korfbalbestuur en nam het voorzitterschap over van de Fries. ,,Okke was voorzitter en hield zich bezig met sponsoring. Hij wilde een keuze maken en meende dat hij met sponsoring meer van nut kon zijn voor de Meeuwen.”

Van der Wal liet niet alleen anderen de portemonnee trekken voor de club waar zijn (klein)kinderen actief waren, maar nam zichzelf ook op in de lange lijst sponsors. ,,Ook was hij mede-oprichter van de businessclub en had een prominente rol bij het realiseren van onze sporthal. Okke heeft zich daar enorm voor ingezet.”

Quote

Okke van der Wal was onvoorstel­baar creatief in het bedenken van dingen.

Wim Bos, oud-voorzitter KV de Meeuwen

Bos herinnert zich Van der Wal als man met wie hij goed kon samenwerken. ,,Een selfmade man, een echte ondernemer. Onvoorstelbaar creatief in het bedenken van dingen. Dat ondernemerschap projecteerde hij op de club. Hij wilde dat het een echte vereniging bleef, maar hanteerde een bedrijfsmatige aanpak om de club naar een hoger plan te tillen.”

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe