Burgemeester Nunspeet na brand: landelijk onderzoek naar opslag accu's

UPDATE + VIDEOHoe zit het met de veiligheid rond opslag van fietsaccu's? Volgens burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet zou een landelijk onderzoek daar duidelijkheid over moeten brengen. 

De brand van woensdag in een opslag van fietsenfabrikant Stella in Nunspeet is een 'wake up-call', zegt Van de Weerd. Bij de gemeente was niet bekend dat in de loods duizenden accu's lagen opgeslagen. Die kunnen ontploffen bij brand. Van de Weerd voelde zich woensdagavond dan ook overvallen door het grote risico dat ontstond.

De burgemeester zegt dat 'we met de neus op de feiten zijn gedrukt' door de grote uitslaande brand, waardoor driehonderd mensen hun woningen moesten verlaten en in hotels overnachtten. 

Lijstjes

,,In heel Nederland moeten we eens goed kijken hoe dat zit met de veiligheid van de opslag van elektrische accu's'', zegt Van de Weerd. ,,Omdat die een vrij nieuw fenomeen zijn, lijkt het me goed om een protocol te maken hoe we met dit soort bedrijven moeten omgaan.''

Stella had geen vergunning nodig voor de opslag van accu's. Wel had het bedrijf een melding moeten doen in het kader van de Wet Milieubeheer. Dat is niet gebeurd. ,,Had Stella deze melding wel gedaan, dan was op basis van de huidige regelgeving de opslag geen probleem", meldt gemeentewoordvoerder Wob Meijering. ,,Volgens het bestemmingsplan is opslag toegestaan." In het pand lagen zesduizend accu's opgeslagen en drieduizend fietsen zonder accu.

Volgens Meijering heeft het ontbreken van de melding geen gevolgen gehad voor de brandbestrijding en ook niet voor het besluit om een deel van de wijk te ontruimen. ,,De gemeente is met Stella in gesprek over hoe dit heeft kunnen gebeuren en op welke wijze nu snelle vervolgstappen moeten worden gezet'', besluit hij.

Verhaal gaat onder de foto verder. 

Volledig scherm
In de uitgebrande opslagloods lagen circa zesduizend fietsaccu's. © Gino Press

Evacueren

Van de Weerd liet woensdagavond 120 huizen in de de Mackaystraat en de Uitleg evacueren, omdat niet duidelijk was welke risico's er waren bij de brand bij Stella. ,,De batterijen waren door de hitte veranderd in één grote bak verwrongen staal, waarvan we niet goed wisten wat het risico was. Luchtmetingen moesten nog geanalyseerd worden. Ik vond het uit het oogpunt van gezondheidsrisico veiliger om de mensen te evacueren. Rook is altijd giftig. De grenswaarden voor korte blootstelling zijn nooit overschreden, wezen metingen uit. Maar omdat mensen langdurig aan de rook werden blootgesteld, wilde ik geen risico lopen. Er was ook onduidelijkheid of er ontploffingsgevaar was. Achteraf gezien kunnen we zeggen dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid."

De accu's zijn in de nacht van woensdag op donderdag in grote containers ondergedompeld in een speciale vloeistof. De containers zijn op de nabijgelegen gemeentewerf neergezet. Volgens de gemeentewoordvoerder worden ze 'zo snel mogelijk' afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe