Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Citrix-lek: Inwoners Hattem, Heerde en Oldebroek kunnen vrijdag weer vergunningen aanvragen via gemeentewebsite

De gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek verwachten dat inwoners komende vrijdag weer  vergunningen kunnen aanvragen via de gemeentewebsite. De gemeenten schakelden afgelopen week uit voorzorg een aantal Citrix-servers uit, nadat hackers het Citrix-computersysteem van de gemeente Zutphen en het Medische Centrum Leeuwarden hadden gekraakt.

Inwoners van Hattem, Heerde en Oldebroek kunnen door de uitgeschakelde Citrix-servers geen gebruikmaken van online dienstverlening waarvoor Digi-D nodig is, zoals bijvoorbeeld voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Verder kunnen de inwoners van de drie Veluwse gemeenten geen Cryptshare - een beveiliging van mails - gebruiken om te mailen naar de gemeente.

Citrix gaf gisteren een programmaatje vrij waarmee het gat in de beveiliging van zijn systemen moet worden gedicht. Het gaat om een zogenoemde patch voor sommige versies. Andere varianten moeten vrijdag een reparatie krijgen. ,,Citrix levert updates voor verschillende versies van hun systeem op verschillende dagen. Daarom zijn er gemeenten die al eerder een update hebben. De update voor de versie van Citrix die de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek gebruiken is op 24 januari beschikbaar’’, aldus woordvoerder Anneloes Spijkers namens de gemeente Hattem.

Maatregelen

Sites van zo’n tweehonderd bedrijven, instellingen en gemeenten liepen gevaar als gevolg van het beveiligingslek in de Citrix-software. Bij de provincie Gelderland konden mensen geen subsidies aanvragen, geen milieuklachten indienen en geen digitale formulieren invullen. Daarnaast namen tientallen gemeenten maatregelen vanwege het Citrix-lek. De gemeente Dronten gooide vanwege het Citrix-lek de hele gemeentewebsite offline. De verwachting is dat de Drontense gemeentewebsite komende maandag weer te bezoeken is. Dronten heeft tot dusver geen aanwijzingen dat het hackers gelukt is om de systemen te kraken.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe