Volledig scherm
Een moeflonooi met een lam. © Nationaal Park De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe wil meer moeflons

Nationaal Park De Hoge Veluwe wil meer moeflons in het park. De kleine wilde schapen spelen een belangrijke rol bij het open houden van de heideterreinen en korstmossteppen.

De organisatie heeft besloten dat de populatie mag groeien van 200 naar 250 dieren. Daardoor hoeven minder dieren te worden afgeschoten.

De moeflon is een wild haarschaap dat van oorsprong voorkomt op Corsica en Sardinië. De moeflons zwerven door het park en zijn vooral op de open terreinen te vinden. Veel bezoekers hebben de dieren met hun opvallend grote gedraaide horens al eens gezien. Hun voedsel bestaat vooral uit heide, gras en jonge loof- en naaldbomen. De beesten werden in 1921 op de Hoge Veluwe geïntroduceerd als jachtwild voor Anton Kröller, de toenmalige eigenaar van het landgoed.

Afschot blijft nodig

De uitbreiding van de populatie betekent niet dat er geen moeflons meer zullen worden afgeschoten. ,,Een moeflonooi krijgt gemiddeld één lam en het zijn sterke dieren, waardoor er weinig overlijden. Met tachtig tot negentig drachtige ooien blijft afschot blijft nodig’’, zegt Henk Ruseler van Park de Hoge Veluwe. ,,Mogelijk wordt het aantal moeflons dat in het park leeft nog verder uitgebreid, maar de organisatie wil eerst bekijken wat het effect van deze maatregel is.’’

Veel lammetjes

De moeflons zijn één van de eerste grote dieren op de Hoge Veluwe die jongen werpen. Omdat de dieren in maart jongen krijgen, zijn er op dit moment veel lammeren te zien.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe