De wolf heeft Nederland massaal ontdekt (en er komen er nog veel meer)

videoNederland krijgt binnen twee jaar te maken met een flinke toename van wolven. Dat verwacht wolvenexpert Leo Linnartz. Alleen al in 2018 liepen er zeker tien rond. 

Negen ervan pakten op hun zwerftocht door Nederland een of meerdere schapen. Dat blijkt uit cijfers die de Stentor opvroeg bij Bij12, de organisatie die schades door wolven afhandelt. 

Linnartz roept overheid, vrijwilligers en schapenhouders op de handen ineen te slaan om op tijd ‘wolvenwerende maatregelen te nemen’, zoals schrikdraadnetten op heuphoogte en kuddewaakhonden. ,,In Duitsland blijkt dat je wolven kunt leren dat schapen vangen geen nut heeft.’’ Ouderdieren geven die kennis door aan hun jonger. Andersom geldt ook, stelt hij: wolven kunnen ook ‘leren’ dat weilanden één grote ‘McDonald’s’ voor de wolf zijn.

Jongen op komst

Sinds de eerste wolf die zich liet zien in Nederland in 2015 zijn er nu minimaal 13 geweest die schapen hebben gepakt, blijkt uit de cijfers van Bij12. 2018 was hét wolvenjaar, Linnartz verwacht dat die trend zich doorzet. ,,Bovendien is de kans groot dat er voor het eerst weer jongen worden geboren in Nederland.’’ Het eerste wolvenpaar van ons land huist op de noordelijke Veluwe, Linnartz verwacht dat ergens begin mei jonge wolven worden geboren. ,,Ook pal over de grens zijn paartjes gezien.’’

Wegjagen

Over een jaar of twee jaar krijgt Nederland te maken met een flinke toename van ‘zwervers’, vermoedt Linnartz. Dat zijn jonge dieren die uit hun roedel zijn weggejaagd door pa en ma. Juist die dieren pakken onderweg schapen. Daarom is het nu zaak dat partijen de handen ineen slaan om wolven weg te houden bij kuddes. De urgentie geldt nu nog vooral Drenthe, Overijssel en Gelderland, zegt Linnartz: provincies die grenzen aan wolvengebieden in Duitsland. 

Wolvenouders verstoten hun jongen soms al na een jaar, soms pas na twee of drie jaar, zegt Linnartz. In een gebied met veel reeën - zoals de Veluwe - hoeven wolven niet in groepen te jagen. Daar heeft ‘pa’ geen hulp nodig zijn ‘puberkinderen’ bij het vangen van prooi voor de jongsten in het hol.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © REUTERS

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe