De Zandtovenaar komt naar Harderwijk voor tv-opnames

videoDe Vischmarkt in Harderwijk is op woensdag 11 december decor voor de opnames van het tv-programma Kerst met de Zandtovenaar. Zandtovenaar Gert van der Vijver betrekt daarin jong en oud bij de betekenis van het kerstverhaal. 

Het is de zevende editie van het programma Kerst met de Zandtovenaar. Van der Vijver vertelt samen met diverse Nederlandse artiesten het kerstverhaal met zijn zandtekeningen. Bijwonen van het evenement is gratis. Het programma wordt door KRO-NCRV uitgezonden tijdens de kerstdagen op NPO Zapp en NPO 1. 

Schoonheid 

Burgemeester Harm-Jan van Schaik is blij met de komst van het tv-programma naar Harderwijk. ,,We zijn vereerd dat het gelukt is de zandtovenaar naar Harderwijk te krijgen. Dit is iets wat gemeenten graag willen hebben. Het past bij onze ambitie om de stad niet alleen in de zomer maar ook in de winter aantrekkelijk te maken en sluit aan bij de Harderwijk op ijs en de winterwandeling. Het evenement toont bovendien de schoonheid van onze Hanzestad aan een groot publiek.’’

Rondleiding

Hijzelf had de mensen van de productiemaatschappij en KRO-NCRV rondgeleid door de stad om de mooiste plekjes te tonen. ,, Ze waren aangenaam verrast over wat de stad te bieden heeft. Hiermee kunnen we de stad laten zien in de huiskamers. Het wordt een paar keer uitgezonden en ook via internet wordt er veel naar gekeken.  Daarmee hebben we een vrij groot bereik om Harderwijk te promoten.’’

De bewoners van de Vischmarkt zijn vanmorgen per brief geïnformeerd over de komst van de zandtovenaar op 11 december. Naar verwachting komt het podium midden op het plein te staan. De opbouw begint al enkele dagen eerder. 

Grote schermen

Hoeveel mensen die woensdag op het plein kunnen worden toegelaten is nog niet bekend. De bedoeling is dat er ook grote schermen worden geplaatst, mogelijk ook op een andere locatie, zoals de Markt of de boulevard. 

Voordat Harderwijk zich bij KRO-NCRV meldde als kandidaat voor de tv-opnames heeft Van Schaik de fractievoorzitters gevraagd of zij daarmee in kunnen stemmen. ,,Het kost ook geld’’, aldus de burgemeester, ,,plus ambtelijke tijd en faciliteiten.’’ Daar staat tegenover dat de stad hiermee op de kaart wordt gezet, ook bij mensen die normaal niet naar Harderwijk zouden komen. 

Kerst met de Zandtovenaar werd vorig jaar in Meppel opgenomen. Daar genoten zesduizend toeschouwers op het Grote plein van het evenement. 

De opnames van kerst met de zandtovenaar vonden vorig jaar in Meppel plaats.
Volledig scherm
De opnames van kerst met de zandtovenaar vonden vorig jaar in Meppel plaats. © Wilbert Bijzitter

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe