Volledig scherm
De ME en het leger moesten er aan te pas komen om de orde te bewaren in Kootwijkerbroek. © ANP

Deze zomer uitspraak in zaak over MKZ-crisis Kootwijkerbroek

Er komt deze zomer duidelijkheid in de rechtszaak over de MKZ-crisis die veehouders uit Kootwijkerbroek hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat.  

Twee microbiologen en een viroloog zijn maandag doorgezaagd over de betrouwbaarheid van de MKZ-laboratoriumtest die in 2001 leidde tot de ruiming van de complete veestapel van het Veluwse dorp Kootwijkerbroek. De hoogste economische rechter in Nederland, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb), doet uiterlijk 6 augustus een uitspraak. 

De deskundigen werden begin 2018 benoemd door het CBb. Hun rapport moet een eind maken aan de al achttien jaar slepende discussie over de vraag of de Nederlandse overheid destijds terecht de beslissing nam om 60.000 stuks vee op 246 boerderijen in Kootwijkerbroek te vernietigen. In dat dorp zou de veeziekte Mond- en Klauwzeer (MKZ) heersen.

Het verstrekkende besluit van toenmalig landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst was gebaseerd op één enkel geval, dat na zes of zeven keer testen naar boven kwam in het Instituut voor Dierhouderij en Dierziekten in Lelystad. Bewoners van het dorp betwijfelden de juistheid van die test en kwamen massaal in opstand tegen de ruiming. De ME en het leger moesten er aan te pas komen om de orde te bewaren.

Virussen

Nog steeds wordt de uitslag van de test in Lelystad betwist door de inwoners van Kootwijkerbroek. Volgens toenmalig veehouder Gert Jan Dokter, mede-initiatiefnemer van de stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek bleek gisteren dat ‘niet alles feilloos is verlopen’ rond de MKZ-test van 2001. ,,Het lab in Lelystad zou sommige handelingen uitgevoerd hebben waartoe ze niet bevoegd is,’’ zegt hij na afloop. Daarnaast zou niet uit te sluiten zijn dat het resultaat van de cruciale MKZ-test voor Kootwijkerbroek ‘vervuild’ zou zijn met virussen uit andere gebieden in Nederland die destijds werden getroffen door de ziekte.

Het CBb doet uiterlijk in de eerste week van augustus uitspraak. Mocht het ruimingsbesluit vernietigd worden, dan kunnen gedupeerden wellicht alsnog aanspraak maken op schadevergoeding. ,,Maar eerherstel en rechtvaardigheid zijn voor ons belangrijker,’’ aldus Dokter.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe