Volledig scherm
PREMIUM
De dassenpassage in de Zeeweg moet smaller vindt de provincie Gelderland. © Ruben Schipper

Dispuut om dassenoversteek Zeeweg loopt op: provincie dreigt Harderwijk met dwangsom

Als de gemeente Harderwijk blijft weigeren om de dassenoversteek op de Zeeweg te versmallen, dan dreigt een dwangsom van 1.000 euro per week. De provincie Gelderland geeft Harderwijk krijgt tot 1 september de tijd om de boel voor elkaar te maken.

Na een jaar soebatten is de provincie wel klaar met de in haar ogen halsstarrige gemeente Harderwijk. Mei vorig jaar liet de provincie al weten dat de snelheid ter hoogte van de dassenpassage teruggebracht moet worden naar 30 kilometer per uur. Op de plek van de twee huidige snelheidsremmers (lage drempels) moet de Zeeweg versmald worden van 5 naar 3,5 meter.  Andere maatregelen mogen ook, als het doel - bescherming van overstekende dieren -  daarmee maar bereikt word. 

  1. Waterschap luidt noodklok over droogte: ‘doen we niets, dan zijn de gevolgen rampzalig’
    PREMIUM

    Waterschap luidt noodklok over droogte: ‘doen we niets, dan zijn de gevolgen rampzalig’

    We moeten meer denken vanuit droogte in plaats van ons eenzijdig te richten op het voorkomen van wateroverlast. De droogte die vorig jaar zomer het land op z’n kop zette, was namelijk geen uitzondering. Dat zegt Dirk-Siert Schoonman, heemraad van Waterschap Vallei & Veluwe. ,,Doen we niets, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor de biodiversiteit, de landbouwsector, de kwaliteit van onze leefomgeving en ons drinkwater.’’

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe