Een vrijwilliger hangt een mezenkast op, in de hoop dat een broedpaar flink veel 'jeukrupsen' uit de directe omgeving zal voeren aan de jongen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrijwilliger hangt een mezenkast op, in de hoop dat een broedpaar flink veel 'jeukrupsen' uit de directe omgeving zal voeren aan de jongen. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Dit doet jouw gemeente aan het bestrijden van de jeukrups

kaart en videoNiets is te dol in de strijd tegen de eikenprocessierups: van roofdieren tot nesten wegzuigen en chemisch platspuiten. Desnoods worden hele rijen bomen gekapt. De Stentor vroeg aan jouw gemeente: wat doen jullie eigenlijk om de overlast van deze jeukrups tegen te gaan?

Elburg

Spuit bomen preventief in met Xen Tari, op het moment dat de bomen in blad komen. Als er daarna overlast ontstaat, ruimt de gemeente die nesten op. Deze methode verschilt niet van die in voorgaande jaren. Daarnaast verstrekt de gemeente mezenkasten en gaat het een bloemenmengsel zaaien in de bermen rond eikenbomen waar de overlast het groot is, zodat het aantal natuurlijke vijanden van de rupsen toeneemt. Voor meer info en melden van klachten: zie deze site.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe