Een stuk heide langs de Aardhuisweg tussen Hoog Soeren en Uddel ging eind vorige maand in vlammen op.
Volledig scherm
PREMIUM
Een stuk heide langs de Aardhuisweg tussen Hoog Soeren en Uddel ging eind vorige maand in vlammen op. © Luciano de Graaf

Dit is waarom het risico op natuurbranden steeds verder toeneemt in Veluwse bossen

VideoHet natuurbrandseizoen op de Noordwest-Veluwe is vorige week geopend met heidebranden in UddelVierhouten en Elspeet. Is dit een voorbode van wat komen gaat? ,,Klimaatverandering leidt tot hogere temperaturen en langere periodes van droogte”, zegt brandweerman Klaas Noorland. ,,Dat betekent dat als wij niets doen het risico op natuurbranden toeneemt.”

2 reacties

 • HJ Veltkamp

  2 jaar geleden
  De afgelopen tijd is het veel kouder geweest dan de laatste jaren en toch al grote natuurbranden. De oplopende temperatuur kan dus nu geen oorzaak zijn. Vroeger werd oud hout opgeruimd en werden er brandgangen (paden die 1 of 2 keer per jaar zwart gemaakt worden om vuur binnen de perken te houden) aan gelegd om branden beperkt te houden. Tegenwoordig moet alles blijven liggen en onderhoud aan brandgangen is er niet en dat is de oorzaak dat tegenwoordig de branden zo snel oncontroleerbaar zijn.
 • Jan Vermeer

  2 jaar geleden
  Er zijn een paar essentiële punten die niet genoemd worden. Onder de Veluwe is een enorme eeuwenoude watervoorraad. Wel pompen jaarlijks ruim 100 Miljoen kuub water op terwijl er al jarenlang op natuurlijke wijze - door regenval - slechts 70 Miljoen kuub terugvloeit. Dat gaat een keer mis... De monocultuur van de ooit aangeplante productiebossen helpt ook niet, naaldbomen verdampen 50% meer water dan loofbomen. Veel bomen zijn aan het einde van hun levensduur dus minder vitaal.
 1. Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
  PREMIUM
  Koken & Eten

  Vegabur­gers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesver­van­gers zijn wél een goede keuze?

  Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?