Archief/Caspar Huurdeman
Volledig scherm
PREMIUM
© Archief/Caspar Huurdeman

Doden honden echt veel meer schapen dan wolven, zoals ecologen beweren? ‘Gegoochel met statistieken’

‘Honden doden jaarlijks veel meer schapen dan wolven.’ Dat wordt steeds vaker gezegd om te benadrukken dat het met de overlast door wolven in Nederland allemaal nog wel meevalt. Wolven hebben afgelopen jaar minder schapen (rond de 200) dan in 2020 (bijna 300) gedood, maar honden zouden jaarlijks verantwoordelijk zijn voor 4000 tot zelfs 13.000 dode schapen. Is dat wel zo? Waar komen die getallen vandaan? Een reconstructie.

3 reacties

 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  Bij sommigen in deze maatschappij mag je de waarheid geweld aan doen voor je eigen gelijk.
 • H Dekker v/d Werfhorst

  3 maanden geleden
  Waarom moet de wolf het weer ontgelden? Laat het dier met rust en accepteer dat de wolf een onderdeel is van de natuur.
 • Geerlings

  4 maanden geleden
  Onlangs gebruikte Koffeman cijfertjes uit Nedersaksen om het gedrag van wolven te verdedigen, waarbij die cijfers totaal niet representatief blijken voor NL (kortgezegd Nedersaksen heeft 60% meer ruimte). Btw. Ik ben zeker niet anti-wolf, maar ik wil wél graag ingericht beheer tav de wolf in NL (en dus ook pro-aktieve monitoring en de mogelijkheden om in te grijpen)
 1. Elektrische auto's bewijzen in Harderwijk het tegendeel van vooroordelen: ‘Dit is geen rijden, maar vliegen’
  PREMIUM
  15

  Elektri­sche auto's bewijzen in Harderwijk het tegendeel van vooroorde­len: ‘Dit is geen rijden, maar vliegen’

  Laden is lastig, trekkracht ontbreekt, de actieradius is klein en elektrische auto's zijn traag. Vooroordelen die velen wellicht van elektrisch rijden afhouden. Afgezien nog van het hoge aanschafbedrag. Jan Rooderkerk doet er namens de EV Coöperatie en Energiecoöperatie Endura alles aan om elke standpunt van een tegenovergestelde visie te voorzien. Alleen het prijsargument... daar valt weinig op af te dingen.

Veluwe