Volledig scherm
Lisanne de Rooij van het Vattenfall Solar Team vertelt donderdag 10 oktober in Harderwijk over dit project. © Jorrit Lousberg/Vattenfall Solar Team

Doe mee met duurzaamheid op de Veluwe

Energie en duurzaamheid staan deze week in de schijnwerpers, ook op de Veluwe, van de Groene Vlag tot de zonnewagen Nuna9 en van adviezen voor de tuin tot windmolens. 

Vooral de gemeenten Elburg en Oldebroek staan in deze Week van de Duurzaamheid bol van de activiteiten rond dit thema. Van 7 tot en met 12 oktober kunnen alle inwoners van beide gemeenten ideeën opdoen over duurzaam wonen, werken en vrije tijd.

Allerlei onderwerpen - prettig koken zonder gas, elektrische trekkers, genoeg water in droge zomers en nog veel meer - komen aan bod tijdens workshops en activiteiten van lokale bedrijven en organisaties. De duurzaamste inwoners uit de gemeenten schuiven donderdag aan bij het Duurzaamheidsdiner. 

Alle activiteiten zijn te vinden op de website www.weekvanduurzaamheid.nl.

Racen op zonne-energie

Tijdens een EnergieCafé van de Harderwijkse energiecoöperatie Endura praten leerlingen van het Christelijk College Nassau Veluwe en RSG Slingerbos donderdag over het ontwerpen van het zonnedak op hun school en de windmolens op bedrijventerrein Lorentz komen. 

Lisanne de Rooij vertelt alles over de Nuna9, de raceauto van het studententeam van de TU Delft die rijdt op zonne-energie. Het Vattenfall (voorheen Nuon) Solar Team doet al vanaf 2001 mee aan de Solar Races in Australiën en won al zeven wereldtitels. 

Tuinkas op Ossenmarkt

In Putten staat de tuinkas van het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam woensdag tijdens de Ossenmarkt op het Fontanusplein. Bezoekers kunnen terecht bij een tuinadviseur, een energieadviseur, Energiecoöperatie Putten Zon en de gemeente. 

Groene Vlag

Christelijk College Groevenbeek in Ermelo en Putten krijgt maandag de Groene Vlag van Eco-Schools. Wereldwijd doen meer dan 19 miljoen leerlingen in 68 landen mee aan dit keurmerk waarbij leerlingen de school in zeven stappen van binnenuit verduurzamen. Woensdag 30 oktober is op de school een duurzaamheidsmarkt.

Meedoen met windmolens

Wie meer wil weten over de bouw van de windmolens op bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk moet woensdag 9 oktober in het Huis van de Stad zijn. Het gaat onder andere over de milieueffecten, de vergunningen, het bestemmingsplan en de financiële mogelijkheden om deel te nemen in dit project. Er is ook een 3D weergave van de windmolens op het bedrijventerrein. 

Proefrit maken

In Ermelo wordt zaterdag 12 oktober de eerste ‘mobiliteitsmarkt’ gehouden, van 13.00 tot 16.00 uur op het Raadhuisplein, met informatie over duurzame reizen van punt A naar punt B, per fiets, auto en openbaar vervoer. Bezoekers kunnen onder andere een proefrit maken op een elektrische fiets, in een elektrische auto en op een scootmobiel. 

Informatie over activiteiten rond de Dag van de Duurzaamheid op de Veluwe is te vinden op Veluweduurzaam.nl.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe