Volledig scherm
Het Dolfinarium heeft regelmatig te maken met protesterende dierenactivisten, maar een actie binnen de poorten is een zeldzaamheid. © Bram van de Biezen

Dolfijnenshow Dolfinarium onderbroken door protestactie

Met spandoeken zwaaiende activisten hebben zaterdagmiddag de dolfijnenshow in het Dolfinarium verstoord. Ze protesteren daarmee tegen het houden van deze dieren in gevangenschap. 

De actie wordt geclaimd door een Duitse groep die zich Save the Ocean noemt en die zich al eerder in andere Europese dolfinaria liet gelden. Oprichter Jörn Kriebel: ,,Met deze actie willen we de bezoekers wijzen op het lijden van deze dieren. De bezoekers kunnen naar huis na de show; de dolfijnen niet.’’ Op een filmpje op Youtube is te zien hoe twee mannen en een vrouw tijdens de show naar voren lopen en spandoeken aan het publiek tonen. Wat daar precies op staat is moeilijk te zien op de beelden. 

Weinig waardering

Na enkele minuten wordt het trio met zachte hand verwijderd.  Save the Ocean viert de actie als succes, maar het Dolfinarium heeft er weinig waardering voor. ,,Het Dolfinarium betreurt deze manier van actievoeren”, laat directeur Alex Tiebot weten. ,,We hebben deze personen van het park verwijderd. De voorstelling is enkele minuten stilgelegd, maar kon snel weer worden hervat.” Volgens het Dolfinarium was het de eerste keer dat er in de koepel werd geprotesteerd. 

Het park is overigens al jaren een geliefd doelwit van dierenrechtenorganisaties. Meerdere zaterdagen per jaar verzamelen actievoerders zich met spandoeken voor de poorten van het Dolfinarium.  Een ritueel dat al twee decennia duurt en die los staat van de groep die afgelopen zaterdag voor stennis zorgde. Een actie binnen de poorten is een zeldzaamheid.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe