Volledig scherm
De top drie bij de Ronde van Elspeet: Arjan Arentsen werd 2e, Henk Bos won en Luuk Schuurmans werd 3e. © Marco Jansen

Drachtenaar Bos sterkste van kopgroep in Elspeet

Henk Bos is winnaar geworden van de 30e Wielerronde van Elspeet. De renner (28) uit Drachten bleef Arjan Arentsen uit Harderwijk en Utrechter Luuk Schuurmans voor. 

De koers over 100 kilometer in het regenachtige Elspeet telde liefst 120 deelnemers. De eerste zet was voor Max Krooneman uit Diepenveen die de superpremie won in een groep van zeven vluchters. Hij liet zich terugzakken, zodat zes koplopers overbleven. Arjan Arentsen, Sam Gademan, Aden Paterson, Luuk Schuurmans, Rik Wielink en Henk Bos. Zij pakten al snel 40 seconden en het verschil liep maximaal op tot 1 minuut 50 seconden.

Dat was niet naar de zin van Jasper Schouten; de oud-Elspeter was uit op dagsucces en zette de achtervolging in. Ook Jeroen Breewel, de leider in het Veluweklassement, probeerde het even, maar zag al snel in dat een klassering bij de eerste twaalf voldoende was. 

Schouten zette nogmaals aan en kreeg Kroonen mee. Samen verkleinden ze in de laatste acht ronden het verschil bij elke finish passage met tien seconden. Zo werd het nog erg spannend voor de voorste zes, die uiteindelijk drie seconden overhielden. In de sprint bleek Henk Bos de sterkste. Hij zette 300 meter voor de streep aan, en kon niet meer worden achterhaald. Harderwijker Arjan Arentsen werd tweede en ook Luuk Schuurmans kwam op het podium. 

Terwijl de duisternis al inviel won Nederlands kampioen Robin Löwik de afsluitende afvalkoers.

De Dikke Bandenrace voor de lokale jeugd werd gewonnen door Oscar Goodal (7 jaar) en Jaylinn Brakke (9 jaar),

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe