Duizenden boeren legden Den Haag, Utrecht en delen van Nederland plat door protest

VIDEODuizenden boeren trokken vandaag met hun trekkers naar Den Haag en de Bilt om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen en de berekeningen van het RIVM. Ook vanuit Oost - Nederland deden honderden demonstranten mee. In dit liveblog lees je alles terug over weer een dag vol boerenprotesten. 

Na de protesten op 1 oktober en afgelopen maandag, trokken boeren op hun trekkers vandaag opnieuw naar Den Haag om te protesteren. Dit leidde vanochtend al snel tot files in de ochtendspits. De eerste stop voor de boeren was in De Bilt, waar ze door RIVM-directeur Hans Brug werden toegesproken over de stikstofberekeningen. Na De Bilt werd koers gezet naar Den Haag, waar de boeren tegen de afspraken in toch het Malieveld opreden. De A12 bij Nootdorp werd afgesloten. Ook een deel van Den Haag werd platgelegd, trekkers reden over de trambanen en bezetten het centrum van de stad. Premier Mark Rutte waarschuwde de boeren: ,,Demonstreren mag, maar hou je aan de regels van de autoriteiten”, zegt hij tegen RTL Nieuws. ,,Doe je dat niet, dan ben je in overtreding en geldt het strafrecht.”

Flevoland houdt voet bij stuk

Niet alleen in het westen van het land vonden demonstraties plaats, boeren trokken vandaag ook naar Leeuwarden om een spoeddebat over het stikstofbeleid van de provincie Friesland bij te wonen. Dit gebeurde ook in Zwolle, waar honderden boeren aanwezig zijn in het provinciehuis in Zwolle. Tegelijkertijd werd vandaag bekend dat de provincie Flevoland niet buigt voor protesterende boeren, het stikstofbesluit blijft overeind. 

Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten, blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af. ANP KOEN VAN WEEL
Volledig scherm
Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten, blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af. ANP KOEN VAN WEEL © ANP

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe