Eén miljoen observaties op de Hoge Veluwe: wild kijken vanuit je luie stoel is populair

VIDEOVossen, edelherten, moeflons, reeën en natuurlijk wilde zwijnen: al bijna een miljoen keer is via het project Snapshot Hoge Veluwe wild gespot in het nationale park. Online, welteverstaan. Binnenkort wordt de magische grens bereikt.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe staan sinds 2013 tientallen camera’s die dag en nacht foto’s maken van wild. Dat levert jaarlijks meer dan een miljoen digitale kiekjes op, die studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research gebruiken. Voor ecologisch onderzoek en om te helpen bij het wildbeheer in het park. 

Maar al die foto’s moeten wel even bekeken en gecategoriseerd worden, zodat ze gebruikt kunnen worden. En dat is monnikenwerk. Eerder dit jaar werd daarom besloten om de hulp van Jan Publiek in te roepen. Een oproep die niet aan dovemansoren gericht bleek. Sinds eind mei hebben duizenden mensen uit binnen- en buitenland al bijna een miljoen observaties gedaan. Het nationale park verwacht binnenkort die ‘magische grens’ te bereiken.

Serengeti

De Hoge Veluwe mag zich wat dat aangaat vergelijken met Serengeti National Park, het Amazonegebied of Antarctica. Want ook daar lopen vergelijkbare projecten, waarbij het publiek wordt betrokken. In Nederland is De Hoge Veluwe echter het enige natuurgebied dat mensen wereldwijd vraagt om hulp. En onlangs werd nog een European Excellence Award in de wacht gesleept; een toonaangevende prijs ter ere van de meest uitzonderlijke voorbeelden van pr en communicatie in Europa.

Die prijs noch de miljoenenmijlpaal zijn echter een reden om te stoppen met het project. ,,Om goede wetenschappelijke conclusies te trekken, is het noodzakelijk dat er nog veel meer foto’s worden bekeken en beoordeeld’’, meldt De Hoge Veluwe. En dus vragen ze iedereen die het leuk vindt wild te spotten om te helpen. Gewoon, thuis, vanuit je luie stoel.

Klik hier om zelf wild te spotten.

Volledig scherm
Een edelhert op de Hoge Veluwe. © ANP

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe