Dinsdagochtend is een nieuwe Mariaboom in Kloosterbos geplant. De oude Mariaboom, met doorsnede van bijna twee meter, ligt als rottende stronk er naast
Volledig scherm
Dinsdagochtend is een nieuwe Mariaboom in Kloosterbos geplant. De oude Mariaboom, met doorsnede van bijna twee meter, ligt als rottende stronk er naast © Henri van der Beek

Eeuwenoude Mariaboom in het Wapenveldse Kloosterbos heeft een opvolger

Naast de nog immer imponerende restanten van de Mariaboom in het Kloosterbos in Wapenveld, heeft de eigenaar van het bos, het Gelders Landschap en Kastelen (GLK), gisterochtend een jong exemplaar geplant. Die heeft op die plek wellicht weer een eeuwen durende toekomst voor zich.

Naar schatting was de voorgangster zo’n driehonderd jaar oud. Al die tijd was ze beeld bepalend in het Kloosterbos. Heel wat verliefde stelletjes hebben bijzondere momenten beleef met het in de bast krassen van initialen als symbool van de liefde. 

De aftakeling van de beuk die in het dorp bekend stond als ‘Mariaboom’ of de ‘Dikke Boom’, begon met een zware winterstorm in 2007 toen er verschillende grote takken afbraken. Daarna takelde de boom steeds verder af. In 2010 werd de boom ontdaan van al haar takken, wat overbleef was een staketsel van de dikke stam. Na de jaarwisseling van 2017 werd ook dit laatste deel omgezaagd. Dit nadat er vuurwerk in de kop van de boom was gegooid en een brand de boom verder verwoeste. Vuurwerkvandalen lieten ook de omgezaagd boom niet met rust. In juni 2017 werd nogmaals brand gesticht.

,,We hebben nu een exemplaar van zeven jaar jong teruggeplaatst”, vertelt boswachter Remco Oosterkamp van het GLK. Samen met zijn medewerkers werd een plantgat gemaakt en is de jonge boom voorzien van enkele steunpalen. Later dit voorjaar wordt nog een mulchlaag rond de boom aangebracht om een voorspoedige start van de jonge Mariaboom mogelijk te maken.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe