Op de Veluwe werden bij basisschool De Wildemaet in Elburg tijdens de E-waste Race de meeste oude elektrische apparaten ingeleverd.
Volledig scherm
Op de Veluwe werden bij basisschool De Wildemaet in Elburg tijdens de E-waste Race de meeste oude elektrische apparaten ingeleverd. © E-waste Race

Elektrische afdankertjes helpen basisschool De Wildemaet in Elburg naar wetenschapsmuseum Nemo

Basisschool De Wildemaet uit Elburg mag zich kampioen inzamelen oude elektrische apparaten noemen. De leerlingen steken op het hoogste schavot van de E-waste Race met kop en schouders boven de concurrentie van negen andere Veluwse scholen uit. Er waren deelnemers uit Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. 

In de Elburgse school werden 6681 apparaten ingeleverd. De laatste containers moeten zelfs nog worden geleegd. ,,Er kwam geen einde aan", zegt intern begeleidster Emmanuelle Adema. ,,De hele gang lag hier vol. En elk item werd door de kinderen van groep 7 en 8 geregistreerd.”

Tien punten voor oordopjes

De Ds. A. van Stuijvenbergschool uit Nunspeet moest genoegen nemen met een tweede plek. De school had de helft van het winnende aantal apparaten opgehaald. Dat aantal was overigens niet leidend om de winnaar te bepalen. ,,Het gaat uiteindelijk om het aantal punten", legt Sacha Handgraaf van de E-waste Race uit. ,,Voor een kabel of oordopjes krijg je tien punten en een mobiele telefoon is dertig punten waard. Tot slot wordt het aantal punten nog gedeeld door het deelnemersaantal om tot een winnaar te komen.”

Quote

Er kwamen dingen van zolders die er al jaren lagen. De behoefte om op te ruimen is door de actie zeker aangewak­kerd.

Emmanuelle Adema, intern begeleidster De Wildemaet

Adema vertelt dat haar school geen speciale acties heeft ondernomen om tot het winnende eindresultaat te komen. ,,De kinderen waren heel enthousiast en hebben veel mensen gemobiliseerd. We zitten tegen het stadje aan, er is een hoge betrokkenheid. Veel mensen in deze buurt wonen hier al lang, kennen elkaar allemaal en zodoende is er veel via het informele circuit opgehaald. Er kwamen dingen van zolders die er al jaren lagen. De behoefte om op te ruimen is door de actie zeker aangewakkerd.”

De Elburgse kinderen krijgen voor hun winnende inzet een reisje naar wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. Adema: ,,Daar zijn ze heel blij mee. Het is natuurlijk ook een heel leuk uitje. Een extra schoolreisje waar zeker van genoten gaat worden.”

Einduitslag Veluwse deelnemers

De einduitslag van de tien Veluwse deelnemers aan de E-waste Race met de vestigingsplaats en aantallen opgehaalde apparaten daarachter:  De Wildemaet (Elburg, 6681), Ds. A. van Stuijvenbergschool (Nunspeet, 3321), De Rank (Wezep, 1783), De Meidoorn (Wezep, 2367), Prins Willem-Alexanderschool (Ermelo, 1118), De Schuilplaats (Putten, 1807),  Het Octaaf (Elburg, 1248), De Wolderweide (Harderwijk, 1844), De Immanuëlschool (Nunspeet, 2649) en De Valentijn (Harderwijk, 4).

De einduitslag van de E-waste Race Noord-Veluwe 2019. De score, het gemiddelde aantal punten per deelnemer, is uiteindelijk bepalend.
Volledig scherm
De einduitslag van de E-waste Race Noord-Veluwe 2019. De score, het gemiddelde aantal punten per deelnemer, is uiteindelijk bepalend. © E-waste Race

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe