Volledig scherm
Boswachter Henk-Jan Zwart op de Groevenbeekse Heide bij de Japanse Duizendknoop. © Bram van de Biezen

Ermelo pompt extra geld in bestrijding onkruid

Ermelo is vanaf volgend jaar een ergernis armer. De gemeente gaat de bestrijding van het onkruid en Japanse duizendknoop in de openbare ruimte opschroeven en trekt daar 40.000 euro extra uit. 

Het toegenomen onkruid is de burgerij al een jaar of drie een doorn in het oog. Het was het gevolg van een bezuiniging op het onderhoud die de gemeenteraad in 2015 nam. Er werd gekozen voor de meest minieme vorm van onderhoud; C, op een schaal van A tot en met C. Steeds meer werd er geklaagd over de erbarmelijke staat van de openbare ruimte, waarna de gemeente besloot om de bezuiniging terug te draaien. Zeker nu ook de hardnekkige Japanse duizendknoop zo lastig te bestrijden blijkt. 

Meerderheid

In totaal gaat het om een jaarlijks bedrag van 80.000 euro, waarvan de raad de helft nog beschikbaar moet stellen. Dat besluit valt over twee weken, maar tijdens de Politieke Avond (woensdag) werd al wel duidelijk dat er een meerderheid voor is. 

Hete lucht

Het niveau van bestrijding wordt dan opgeschroefd naar A voor het centrum en B voor de overige wijken. Die bestrijding gebeurt overigens, zoals wettelijk verplicht, zonder gif. Ermelo kiest voor een combinatie tussen hete lucht, borstelen en vegen. 

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe