Volledig scherm
Dit soort tuintjes ziet de gemeente Ermelo in de toekomst liever niet meer. © eigen foto

Ermelo wil groenere tuinen als afvoerputje voor stortbuien

Stratenmakersbedrijven zullen er wellicht minder blij mee zijn, maar de gemeente Ermelo wil af van de vele ‘versteende’ tuintjes. Goed tegen wateroverlast en hittestress, zo is de idee. Ze sluit zich aan bij de landelijke Operatie Steenbreek, bekend onder de leus: ‘tegel eruit, plantje er in’.   

,,Gelukkig viel het hier mee, maar de stortbuien van vorige week laten zien dat het nodig is’’, zegt wethouder Leo van Velden. Het veranderende klimaat zorgt er voor dat het water steeds vaker met bakken tegelijk uit de hemel komt vallen. Hoe meer groene tuinen, hoe makkelijker deze zondvloeden verwerkt kunnen worden. En op dat gebied is er in Ermelo nog wel wat te winnen, denkt de wethouder. ,,Hoe vaak zie je het hier niet gebeuren, dat een welbekend Ermeloos bedrijf voor rijdt en een tuin helemaal vol plaveit?’’

Workshops

Landelijk houdt de Operatie Steenbreek zich met deze kwestie bezig. Zij hebben een campagne waarmee ze het burgers bewegen hun tuintjes te ‘vergroenen’, die in veel gemeentes al zijn vruchten heeft afgeworpen. Het lidmaatschap aan Steenbreek kost de gemeente 2500 euro. Daarvoor wordt onder meer een lokaal netwerk onder leiding van Groei & Bloei en IVN uitgerold en komen er workshops vergroenen voor burgers. 

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe