Volledig scherm
© Venema Media

Ermeloër vindt intrekken huurtoeslag ‘recreatiewoning’ onverteerbaar

Een permanente bewoner van het Ermelose park Sneeuwwitje vindt het onbegrijpelijk dat de Belastingdienst zijn huurtoeslag heeft ingetrokken, alleen maar omdat hij op een recreatiepark zou wonen.

Ermeloër R. Koornwinder hoopt dat de Raad van State de Belasting-en Toeslagendienst flink op de vingers tikt en de huurtoeslag met terugwerkende kracht herstelt. Volgens de woordvoerder van de Belastingdienst is in 2016 de Wet op huurtoeslag verandert en hebben huurders van recreatiewoningen niet langer recht op huurtoeslag. Volgens Koornwinder woont hij al sinds 2016 permanent in zijn woning aan de Loostraat en heeft hij van de gemeente Ermelo een gedoogvergunning om daar te wonen.
De Belastingdienst ziet dat anders, omdat Koornwinders woning op een vakantiepark ligt. Alleen als je op een (voormalig) recreatiepark woont waar iedere woning legaal permanent bewoond wordt, heb je recht op huurtoeslag. Zodra er maar één woning op een park voor de recreatie wordt verhuurd vervalt de huurtoeslag. Ook voor alle andere bewoners, zo bleek tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Dochter

Koornwinder gaf aan dat er op Sneeuwwitje maar 47 woningen staan waar bijna alleen permanent gewoond wordt. ,,Alleen de eigenaar-beheerder heeft zelf twee woningen die hij af en toe verhuurt aan mensen die wachten tot zij een koopwoning in kunnen. Of zijn dochter uit Engeland logeert er af en toe. De rest is permanente bewoning.’’
De Ermeloër vindt het geen stijl dat hij wel alle belastingen voor een gewone woning moet betalen, maar zodra het op teruggave van belastinggeld komt kan er opeens niets meer. 

Bronsbergen

Overigens behandelde de Raad dinsdag een groot aantal vergelijkbare zaken, waarbij onder meer bewoners van het Zutphense park Bronsbergen en Doetinchemse park De Wrange ook in het verweer kwamen tegen het plotseling intrekken van de huurtoeslag. Een raadsman van de Zutphenaren wees er op dat de bewoners van de recreatiewoningen pas eind 2017, een maand voor de intrekking van de huurtoeslag, bericht kregen.
Terwijl studenten, waarvoor ook de huurtoeslagregeling verviel, een jaar de tijd kregen om wat goedkopers te zoeken. En dat is buitengewoon oneerlijk,  vond een bewoner. ,,De bewoners met huurtoeslag wonen vaak op recreatieparken omdat er nauwelijks sociale huurwoningen beschikbaar zijn. En dan moet je binnen een maand iets goedkopers vinden. Dat gaat niet. De Belastingdienst verliest voor de zoveelste keer de menselijke maat volledig uit het oog’’, aldus een bewoner van Bronsbergen.
Uitspraak binnen enkele weken.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe