Volledig scherm
Onesphore Nzikwinkunda uit Burundi loopt de derde seizoenstijd van Nederland op de tien kilometer in Ermelo. © Foto van de Biezen

'Ermeloop kan uitgroeien tot de Parel van de Veluwe'

Een kleine 900 deelnemers, veel publiek langs de kant, tevreden winkeliers en met toptijden van de winnaars ook nog eens een sportief succes. Organisator Gerard Peek wordt overstelpt met complimenten voor de allereerste Ermeloop, afgelopen zaterdag. Hij hoopt op een vervolg.  ,,Dit evenement kan uitgroeien tot de Parel van de Veluwe."

Gerard Peek (69) was 30 jaar fanatiek hardloper en zette in zijn voormalige woonplaats Utrecht hardloopwedstrijden op met duizenden deelnemers. Nu hij gepensioneerd is en op de Veluwe woont, kruipt het bloed waar het niet gaan kan. ,,In de zomer zie je hier duizenden toeristen rondlopen", zei hij begin dit jaar. ,,Ga maar eens op de braderie in Ermelo kijken. En op de hardloopkalender prijken nauwelijks wedstrijden in de zomer. Ik dacht waarom die twee feiten niet samenbrengen? Tussen die vakantiegangers zitten toch ook wel hardlopers."

Opsteker 

Dat blijkt zaterdag zeker het geval. Een kwart van de 900 deelnemers aan de tien en vijf kilometer dwars door het dorp en de bosloop kwam uit Ermelo en omgeving, de rest allemaal van buiten. ,,Een mooie opsteker voor de plaatselijke economie", constateert Peek. En met de toptijd van 28.41 van Onesphore Nzikwinkunda op de tien kilometer trok het evenement ook nog eens de aandacht van hardloop minnend Nederland. ,,Ik kreeg al een verbaasd appje van de hoofdredacteur van Runners World. Dat er blijkbaar iets moois gebeurt in Ermelo."

Groeibriljant

Op de vraag of er volgend jaar weer een Ermeloop is, blijft Peek echter voorzichtig  ,,We moeten nog evalueren. Als het aan mij ligt wel; ik zou graag willen helpen om het uit te bouwen. Er zit zeker nog rek in. Maar het is niet de bedoeling dat ik nog jaren de kar ga trekken. Er moeten anderen opstaan die het gaan overnemen. Als dat gaat lukken, dan heeft Ermelo een groeibriljant in handen."   

Veluwe