Volledig scherm
Op deze zestien plekken in de provincie mag de speed-pedelec op het fietspad. © M Kuster

Gelderland houdt vast aan uitzondering voor speed-pedelec

De provincie Gelderland houdt vast aan een uitzonderingsregel voor speed-pedelecs. De snelle fietsen mogen daardoor ook in de toekomst op zestien plaatsen in de provincie, binnen de bebouwde kom, op het fietspad blijven rijden. Ook roept de provincie de minister op ‘om snel met eenduidige en veilige regels te komen’. 

De speed-pedelec kreeg op 1 juli 2017 dezelfde status als een brommer. Wie op zo’n tweewieler zit, moet daarom binnen de bebouwde kom tussen de auto’s op de rijbaan rijden. De provincie Gelderland maakte daar vorig jaar op zestien locaties echter een uitzondering op, langs provinciale wegen die in de bebouwde kom liggen. Daar mogen speed-pedelecs wél op het fietspad.

Het ging aanvankelijk om een proef van een jaar, maar de ‘uitzonderingsmaatregel’ blijft. ,,En wat ons betreft is er nu geen einddatum’’, zegt woordvoerder Petra Borsboom namens de provincie. Het gaat bijvoorbeeld om fietspaden langs de N303 in Ermelo of de N309 in ’t Harde. Daar staan bij de fietspaden verkeersborden met de tekst ‘speed-pedelecs toegestaan’. 

Veiliger

Tijdens de proef deed de provincie Gelderland onderzoek naar ervaringen met de speed-pedelec tussen de gewone fietsers. ,,Wat we zien is dat de speed-pedelecrijder toch liever het fietspad kiest en dat hij daar ook best kan zijn’’, zegt Borsboom. ,,En dan is het wat ons betreft ook veiliger.’’

Gelderland dringt bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan ‘op een passende landelijke maatregel voor de speed-pedelec’. Ze vraagt minister Cora van Nieuwenhuizen ‘om snel met eenduidige en veilige regels voor de speed-pedelec te komen’. 

Verwarrend

Dat die er al zijn en dat Gelderland daar nu zelf een uitzondering op maakt, weerlegt Borsboom als volgt: ,,We leggen niet voor niets overal snelle fietsroutes aan. Dat doen we om de steden te ontlasten. We richten wegen en fietspaden zo in dat er gewenst gedrag ontstaat. En als iemand met een speed-pedelec naar de rijbaan gaat, leidt dat juist tot verwarrend gedrag.’’

Overijssel

Ook in Overijssel zijn speed-pedelecs sinds ruim een half jaar welkom op fietspaden langs zes provinciale wegen. Onder meer tussen Zwolle en Kampen (N764) en langs de N377 bij Balkbrug.

Minister

Minister Van Nieuwenhuizen zegt via haar woordvoerder in een reactie met de verschillende wegbeheerders over de speed-pedelec in gesprek te zijn. Het verkeersadviesbureau CROW is gevraagd om te inventariseren welke mogelijke scenario’s er zijn voor de plek op weg van de speed-pedelec. De resultaten daarvan worden uiterlijk volgend jaar verwacht. ,,Op grond daarvan gaan we bekijken of er iets in de huidige regelgeving moet veranderen.’’

Veluwe