Volledig scherm
Een mannetje (links) en vrouwtjeswolf zijn eind april gespot op de Veluwe. © ZOOGDIERVERENIGING

Gelderland komt met commissie voor wolvenplan Veluwe, Pieter van Geel krijgt de leiding

Provincie Gelderland heeft een commissie aangesteld voor het wolvenplan, dat schade in het gebied moet voorkomen. Oud-staatssecretaris Pieter van Geel, die eerder de Oostvaardersplassen onder handen nam, wordt voorzitter van de commissie die zich ermee bezig gaat houden.

De provincie gaat met terreinbeheerders, gemeenten en schapenhouders in de regio gezamenlijk aan de slag met een plan dat moet voorkomen dat wolven schade aanrichten. Er is daarom een ‘Gebiedscommissie preventie wolvenschade’ in het leven geroepen, met Pieter van Geel als voorzitter. Leden van de commissie hebben regelmatig overleg en kunnen zelf ideeën inbrengen.

Paartje wolven

Inmiddels zijn er al een tijdje drie wolven woonachtig op op de Veluwe. Op de Noord-Veluwe leeft een paartje samen. De wolvin en de wolvenreu werden onlangs samen door een cameraval gefotografeerd. Er bestaat kans dat de twee al een nest wolvenpuppy's hebben, zo gaf Wolven in Nederland aan. 

Schapenhouders en geitenhouders in Gelderland willen dat er een plan komt voor de schade die wolven mogelijk aanrichten. De provincie is met die wens aan de slag gegaan en richtte daarom de commissie op voor directe belanghebbenden, zoals schapen- en geitenhouders, schaapherders en terreineigenaren.  

Leefgebied

Provincie Gelderland gaf in maart al de grenzen voor het leefgebied voor de wolf aan. Dierhouders binnen dat gebied kunnen de provincie vragen om een bijdrage voor preventieve maatregelen om hun dieren te beschermen. Ook wordt de schade die wolven aanrichten de komende drie jaar vergoed. 

Gedeputeerde Peter Drenth stelt dat de commissie belangrijk is voor ‘draagvlak in het gebied.’ ,,Samenleven met de wolf vraagt om goede afspraken. We beschermen als provincie de wolf, maar ook de schapen en de geiten.”

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe