Volledig scherm
Vakantiepark Noord-Riezen in Uddel. Een voorbeeld van een park dat sterk verouderd is. © Kevin Hagens

Gelderland koopt en vernieuwt verpauperde vakantieparken

De provincie Gelderland en elf Veluwse gemeenten, waaronder Harderwijk en Apeldoorn, gaan verouderde vakantieparken opkopen en opknappen. Daarnaast krijgen recreatieondernemers die hun bedrijf willen vernieuwen een financieel steuntje in de rug. De provincie trekt vier miljoen euro uit voor dit plan.

Gedeputeerde Staten hebben deze week ingestemd met de oprichting van de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken (OVV). Nu ligt de bal bij de fracties. Op 7 maart besluiten Provinciale Staten of er geld wordt vrijgemaakt voor het plan. 

Uitgeleefd

Vervallen, kapot en overwoekerd: de Veluwe telt meerdere sterk verouderde vakantieparken. Toeristen zijn daar nauwelijks nog te vinden. De uitgeleefde campings en bungalowparken huisvesten met name arbeidsmigranten, maar ook ongure types kloppen aan de deur. 

De provincie en elf Veluwse gemeenten hebben in 2015 de ambitie uitgesproken het tij te keren. Vakantieparken moeten weer de functie krijgen waarvoor ze ooit zijn opgericht: toerisme en recreatie. 

De oprichting van de Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken moet daarbij helpen. In eerste instantie gaat het om een proef van vier jaar. De OVV krijgt de beschikking over een budget van vier miljoen euro. Dat is lange na niet genoeg om alle verpauperde parken op de Veluwe aan te pakken. Daarom is het de bedoeling dat het budget wordt verhoogd en ook gemeenten financieel instappen, wanneer succes bewezen is.

Lastig

'Samen met de Veluwse gemeenten werken we al geruime tijd aan de verbetering van vakantieparken, maar een echt effectieve aanpak voor dit hardnekkige probleem blijkt lastig', schrijft gedeputeerde Bea Schouten (Toerisme en Recreatie) in een verklaring. 'Sociale en maatschappelijke problemen op voormalige vakantieparken nemen bijvoorbeeld in omvang en intensiteit toe en de markt kan het niet oplossen. We hebben daarom lang gezocht naar een goed instrument'.

De OVV kan besluiten om een verpauperd vakantiepark op te kopen, die vervolgens op te knappen en door te verkopen aan een ondernemer. Een andere mogelijkheid is het park terug te geven aan de natuur. 

Lening

Daarnaast kunnen recreatieondernemers voor hulp aankloppen bij de OVV. Zij kunnen een lening krijgen, waarmee ze hun verouderde bedrijf nieuw leven in kunnen blazen.  Hoewel de situatie weliswaar aandacht vraagt, zijn er op de Veluwe ook voldoende kwalitatief hoogstaande vakantieparken. Dat blijkt  onder andere uit het feit dat de Veluwe vorig jaar de meest populaire vakantiebestemming van Nederland was.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe