Boerderij Groot Hell is een van de boerderijen op de landgoederen Gerven en Hell in de gemeente Putten. Deze foto is in 2003 gemaakt.
Volledig scherm
Boerderij Groot Hell is een van de boerderijen op de landgoederen Gerven en Hell in de gemeente Putten. Deze foto is in 2003 gemaakt. © Brand Overeem

Gelderland trekt tonnen uit voor historische boerderij Groot Hell Putten

Boerderij Groot Hell in Putten krijgt van de provincie Gelderland 860.000 euro voor restauratie. De provincie wil met deze subsidie voor Functioneel Erfgoed zorgen dat leegstaande monumenten behouden blijven en ook echt in gebruik blijven.

 Groot Hell is een rijksmonument dat onder andere bestaat uit een boerderij uit 1603 met een bakhuis en twee schaapskooien. De hoeve ligt op de plek waar vroeger een jachtslot lag van de graven van Gelre. De boerderij en de omliggende gebouwen worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming. Zo komen er een Bed en Breakfast en een winkel, een paardenpension en een ruimte voor exposities.

Extra geld

De erfgoedsubsidie is specifiek bedoeld voor restauratie, eventueel in combinatie met verduurzaming en het verbeteren van de toegankelijkheid. De belangstelling voor de regeling is zo groot dat Provinciale Staten vlak voor de zomer hebben besloten extra geld beschikbaar te stellen. Tot nu toe hebben 29 projecten en 18 onderzoeken geld gekregen voor in totaal 13,5 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe