Volledig scherm
Het advies is om teken na een beet zo snel mogelijk te verwijderen © Thinkstock

Gemeente Harderwijk: wilde bloem zorgt niet voor extra tekengevaar

Het inzaaien van wildmengels in groenstroken in woonwijken is niet schadelijk voor de volksgezondheid. Dat zegt het gemeentebestuur in antwoord op vragen van Gemeentebelang Harderwijk. Die vreest voor een toename van teken bij speelplaatsen. 

Zaadjes van wilde bloemen worden sinds enige op verschillende plekken ingezaaid, met als doel om de biodiversiteit te vergroten.  Gemeentebelang ziet die voordelen wel, maar twijfelt of het zo handig is om dat in de buurt van speelplaatsen te doen. De bloemen zouden een uitstekende schuilplaats zijn voor de teek, die de gevreesde ziekte van Lyme kan veroorzaken. De partij ziet liever een mooi groen gazonnetje nabij speelplekken. 

Goede controle

De gemeente gaat daar niet in mee. Ze onderkent het gevaar van de teek, maar denkt niet dat het inzaaien van wildmengsels het risico verhoogt. Mensen worden nu al meestentijds in hun eigen tuin gebeten en mits binnen 24 uur verwijderd, is het risico op Lyme vrijwel nihil. Ze wijst de burger liever op preventieve maatregelen, zoals het insmeren met een middel met DEET er in, en goede controle op teken nadat kinderen hebben buiten gespeeld.   

In samenwerking met indebuurt Randmeren

Veluwe